Știați că?

Prezint zece lucruri pe care, probabil, nu le știați.

1) În anii 40-50, țările sărace s-au hotărât să extermine țânțarul?
Țânțarul este considerat și la ora actuală în top 5 “ucigași” din lume. Malaria, răspândită de acesta, face ravagii inimaginabile. S-a încercat exterminarea lui în masă, folosind DDT-ul. Timp de 10 ani, populați mondială a țânțarilor a scăzut cu 95%. În Sierra Leone, din 600.000 cazuri de malarie pe an se ajunsese la 7.000 anual.
Între timp, țânțarii au dezvoltat o imunitate la DDT și au început să se înmulțească rapid. Apoi s-a descoperit că DDT-ul în concentrații mari era dăunător, chiar cancerigen. A fost scos în afara legii în majoritatea țărilor. India încă îl folosește pentru a omorî dăunătoarele de pe câmp.

2) Louis de Funès era… spaniol?
Părinții săi, spanioli get-beget s-au mutat în Franța, deoarece familiile lor nu erau de acord cu relația acestora. 10 ani mai târziu s-a născut Louis Germain David de Funès de Galarza. Era des concediat din diverse posturi modeste. Succesul lui a venit mult timp după ce juca în piese de teatru, comediile propulsându-l în rândul celor mai îndrăgiți actori.

4) Există cartofi albaștri!
Există şi cartofi albaştri, originari din America de Sud. Coaja este mov şi devine albastră după gătit.
blue-potatoes

5) Care este primul video încărcat pe youtube?
V-ați întrebat vreodată care este primul material video încărcat pe YouTube? Se numeste “Me at the zoo”, a fost postat pe 23 aprilie 2005, are o durată de 18 secunde și a adunat până acum peste 15.800.000 vizualizari. Protagonistul este Jawed Karim, unul din fondatorii YouTube, care se afla în incinta unei grădini zoologice.

6) George Reeves (primul Superman) era să fie împușcat de un copil?
În anii 50, George Reeves, cunoscut datorită seriei TV “Aventurile lui Superman“, a fost acostat de un copil, într-un loc public. Acesta a scos un pistol și voia să-l împuște pe Superman, să vadă dacă este, într-adevăr, invincibil. Actorul i-a explicat copilului că glonțul va ricoșa din pieptul lui și că va putea omorî pe cineva din greșeală. Copilul i-a mulțumit și a renunțat la ideea de a-i testa invincibilitatea.

7) Nikola Testa a realizat prima telecomandă!
În 1898, Tesla a demontat o bărcuță de jucărie, căria i-a aplicat circuite electrice, contruind pentru aceasta și-o telecomandă. La data aceea, invenția a fost luată în râs de mai marii savanți ai lumii, spunând că aceasta “nu va avea succes“. Aceeași părere o aveau savanții și despre altă idee a lui Tesla, deja arătată, anume… telefonul fără fir!

8) Cel mai înalt munte din Univers se crede a fi Olympus Mons.
Olympus Mons, la ora actuală, cel mai înalt munte din Univers, este localizat pe planeta Marte. Muntele are o înălțime de 22 km, de trei ori mai înalt decât muntele Everest, și acoperă o suprafață de aproape 300.000 km2.
olympus mons

9) Saturnalia
Romanii antici celebrau sărbătoarea ”Saturnalia”, un festival în timpul căruia sclavii și stăpânii lor făceau schimb de roluri. Tot despre sclavie, știați că, abia în 2010 sclavia a fost scoasă în afara legii în Marea Britanie? Printre primii proprietari particulari de sclavi a fost un negru, Anthony Johnson?
anthony

10) În secolul 19, tratamentul pntru isterie era… vibratorul!
Femeile isterice veneau la doctor cu regularitate. Acesta le masa zona genitală până când femeile atingeau climaxul. Pe cât de ciudat ar părea, mulți doctori se specializau în “tratarea isteriei“. Asta până când un ucenic a inventat un dispozitiv care-i lua doctorului… munca din mâini. La început privit cu scepticism de către femei, acesta a căpătat o mare popularitate, după ce unele doamne din lumea înaltă au prezentat dispozitivele minune prietenelor sale.
First-hand-held-vibrator

Comments

comments

5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.