STIUTE SI MAI PUTIN STIUTE DIN… ANTICHITATE!…

Despre lumea contemporana am tot vorbit si scris. Multe lucruri (intamplari) ne sunt probabil, mai mult sau mai putin, cunoscute. Pe altele, firesc, le vom mai afla. Cu timpul insa, multe din cele cunoscute, vor trece… in trecut. Pe unele, fie interesante ori utile, ciudate sau nu, poate chiar le vom si uita! Acum, in acest articol, vă vom prezenta pe scurt, câteva lucruri ciudate și mai puțin cunoscute despre civilizațiile antice. Probabil că pe unele le veți considera de-a dreptul bizare. Dar altele vă vor convinge că sunt dovezi de neprețuit ale unor culturi avansate și foarte sofisticate. Din multitudinea acestora, intalnite (publicate) si pe internet, ne vom rezuma doar la cateva, despre care cred ca va va solicita interesul.

Când te gândești la antichitate, poate că primul atribut care îți vine în minte este rudimentarul sau primitivismul. Însă istoria ne spune o cu totul altă poveste. Este adevărat, unele tradiții și legi ale anticilor au fost cu adevărat ciudate. Dar oamenii au fost în același timp niște inovatori desăvârșiți și au pus la punct tehnologii care ne uimesc și astăzi.

  1. Lucruri ciudate din America: Aztecii făceau săbii încrustate cu lame de obsidian, mult mai ascuțite decât lamele de oțel din zilele noastre.

Sabia cunoscută sub numele de „macuahuitl” era o sabie de lemn cu muchii de obsidian și era folosită ca armă standard în luptele corp la corp. Obsidianul este o rocă precum sticla, de o duritate extremă. Se formează când lava se solidifică foarte repede și nu mai are timp să se cristalizeze.

Săbiile erau confecționate pentru a fi apucate cu o mână sau cu ambele mâini. Sabia „macuahuitl” care trebuia prinsă cu ambele mâini avea lungimea cât statura unui om. Lamele de obsidian erau prinse cu spații între dinții de piatră sau cu piesele strâns unite, astfel încât să formeze un tăiș continuu.

Conchistadorii spanioli au relatat că „macuahuitl” erau construite atât de bine, încât nu puteau fi rupte, iar lamele de obsidian nu putea fi extrase de pe suportul de lemn.

  1. Lucruri ciudate din Egiptul antic: bărbații puteau să lipsească de la muncă pentru a avea grijă de soții sau fiice atunci când acestea erau la menstruație.

Meșterii și muncitorii angajați să construiască edificiile și mormintele faraonilor din Egipt aveau foarte multe facilități. Chiar se pot face paralele între pachetele de beneficii ale muncitorilor din Egiptul antic și cele ale angajaților din zilele noastre.

Potrivit arheologului Anne Austin, care a analizat rămășițele unui sat egiptean antic, au fost descoperite dovezi că locuiorii erau beneficiarii a ceea ce poate fi numit primul program de asistență socială și sănătate din lume.

Muncitorii erau bine întreținuți și aveau beneficii dintre cele mai diverse. Aveau inclusiv dreptul de a-și lua zile libere pentru a-și îngriji soțiile și fiicele în perioadele de menstruație.

  1. Egiptul antic avea foarte mulți specialiști, inclusiv proctologi. Aceștia erau numiți „păstori ai anusului”.

În medicina Egiptului antic existau foarte multe grade și specializări. De prin anul 2.700 î.e.n. s-au păstrat registre despre un doctor Hesi-Ra – care era numit „șeful dentiștilor și al medicilor” pe timpul faraonului Djoser – și o femeie Peseshet, numită „responsabilă peste femeile doctor”.

Existau și oftalmologi, gastroenterologi, proctologi, dentiști, „doctori care supraveheau măcelarii” și un anume tip de „inspector de lichide”, a cărui funcție nu a fost încă stabilită.

Termenul egiptean pentru proctolog era „neru phuyt”, a cărui traducere exactă este „păstor al anusului”. În timpul primei dinastii, egiptenii au înființat și o instituție numită Casa Vieții, ale cărei așezăminte au funcționat precum spitalele din zilele noastre.

  1. Zgărzile cu țepi pentru câini au fost inventate în Grecia antică, în scopul de a proteja câinii de mușcătura lupilor în zona gâtului.

Grecii antici foloseau câinii pentru a-și păzi lucrurile și la stână, și în gospodărie. Câinilor li se monta la gât o zgardă de piele, numită „melium”, care era străpunsă de cuie.

Grecii își fereau astfel câinii de atacurile lupilor și mușcăturile lor mortale în zona gâtului, mai ales la ciobăneștii care păzeau oile.

Preferații țăranilor greci erau câinii cu blana neagră, dificil de zărit pe întuneric. În scimb, păstorii aveau predilecție pentru câinii albi. Lucruri ciudate? Cel mult inedite

  1. Lucruri ciudate din Persia: Perșii se îmbătau după ce luau o decizie importantă. Dacă decizia li se părea la fel de bună și în stare de ebrietate, își mențineau hotărârea.

Potrivit istoricului grec Herodot, perșii aveau un ritual de îmbătare cu vin, special dedicat luării deciziilor. Scopul acestui ritual era cântărirea deciziilor tocmai luate.

Întruât credeau că adevărul se spune până la capăt numai la beție, perșii beau cantități mari de vin după luarea unei decizii, iar dacă hotărârea li se părea în continuare bine chibzuită, o păstrau

  1. Lucruri ciudate: Maiașii au crescut timp de mii de ani albine fără ac. Stupii – care rezistau chiar și 80 de ani – erau lăsați moștenire din generație în generație.

Pentru mierea delicioasă pe care o produceau, maiașii au crescut intensiv albinele fără ac – în prezent, specie pe cale de dispariție. Albinele erau reprezentantele pe Pământ ale zeului-albină Ah-Muzen-Cab.

Tehnica îngrijirii stupilor, care se mai practică și astăzi în America Centrală, era foarte simplă. Albinele erau prinse prin tăierea copacului în care se formase stupul sălbatic, din care era apoi decupat și transportat acasă bușteanul în care se formase colonia.

Pentru noi, aceste practici par lucruri ciudate, însă pentru amerindienii din vechime puteau însemna diferența între foamete și bunăstare.

Bușteanul era sigilat la capete cu o bucată de lemn sau de ceramică. Astfel, accesul la miere se făcea mai ușor și cu pagube minime pentru stup.

Chiar dacă cei fără experiență distrugeau uneori stupul în timpul recoltării mierii, o colonie folosită cu grijă putea trăi chiar și 80 de ani. În tot acest timp producea miere din eblșug pentru mai multe generații ale familiei

  1. Lucruri ciudate: Piticii din Egiptul antic erau considerați ființe binecuvântate cu puteri supranaturale.

 ticii nu erau marginalizați sau ridiculizați pe seama staturii, ci erau priviți ca orice alt om demn de respect. Mai mult, ocupau cele mai importante poziții sociale.

Egiptenii credeau că piticii posedă puteri magice și erau angajați deseori ca bijutieri, croitori și la petreceri, pe post de clovni. Au fost documentate inclusiv cazuri de pitici care au avut funcții oficiale în stat.

Egiptenii au avut mai mulți zei pitici, precum Bes – zeul viselor, norocului și dansului – și Ptah, zeul artelor, meseriilor și creativității. Piticii nu au fost niciodată reprezentați grafic într-un mod umilitor, iar înmormântările lor au fost dintre cele mai fastuoase din Egiptul antic

  1. Aztecii priveau nașterea ca pe o formă de luptă. Credeau că femeia care murea  la naștere se ridica la cer, la fel ca războinicul care murea pe câmpul de bătăli

Nașterea avea o semnificație aparte pentru civilizația aztecă și era privită cu aceeași seriozitate cu care erau văzute războaiele. Fiecare femeie gravidă avea desemnată o moașă. Aceasta trata femeia cu maximum de atenție, ca pe un adevarat razboinic ce se pregatea de lupta….

In masura in care cele inserate v-au suscitat interesul, vom reveni si cu alte curiozitati, cu noi amanunte din lumea antica! Eventualele dvs. comentarii ne vor spune adevarul. Le asteptam!

PS-Imaginile alaturate vin sa intregeasca textul.

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.