Țigla metalică Romada, mare șmecherie?

Întrebare pentru cunoscători. Cu ce e mai bună țigla metalică față de țigla normală, din argilă sau din ce naiba o fi făcută? Unde e farmecul țiglei de altădată? La asta metalică nu ți-e frică la ploaie, că dă vreun trăsnet și-ți face mumă-ta de 6 săptămâni?

Răspunsul e că treaba nu e chiar așa de nasoală pe cât o cred eu. Și asta mi-a arătat-o Romada.
Căutam în urmă nu cu multă vreme niște țiglă, să-și pună omul pe casa bătrânească. Renovase casa în proporție de 99%. Aici o chestie foarte frumoasă. cum a făcut omul casă nouă în locul celei vechi, fără autorizații de la primărie. Casa veche era făcută din chirpici, vai de mama ei. Omul s-a apucat și-a dărâmat tot, mai puțin peretele pe care era contorul de curent. A construit casa nouă (acum vilă boierească, cu etaj și mansardă, cu 5 camere și două băi), în jurul peretelui vechi. Și-a dărâmat bucăți din peretele vechi, mai puțin un metru pătrat, bucată în care era și contorul incastrat (bătut în dibluri de lemn, era acolo un buștean secura parcă). Și acum și-a făcut omul o vilă spelndidă, însă la partea cu țigla se blocase. Voia să-și ia țiglă normală, că ar arăta mai frumos decât asta nouă, de tablă.
– Dacă-mi pun tablă pe casă pot să jur că-mi lipsesc și câteva turnulețe cum vedem prin Strehaia!

Am râs de el. Deh, când omul nu se pricepe, îi dă înainte cu ce știa el, de acum 30j de ani.
– Păi bine mă nene. Ce să știi tu de “tabla tip tigla novatik“, “tabla tip tigla ruukki” sau “acoperisuri gerard“? Vezi că habar n-ai?
– Nu, ce-i asta? Acoperiș de la Ikea? Ce-i cu denumirile alea?
– E țiglă profesională, făcută de Romada!
Rom… A, da! Turnulețe mă, după cum am zis!

– ROMADA este cunoscută ca una dintre firmele reprezentative din piaţa de sisteme de învelitori metalice şi aceasta datorită cărţii sale de vizită: calitate, preţ, promptitudine. ROMADA este distribuitor autorizat pentru RUUKKI, GERARD, MEGAPROFIL, FAKRO si VELUX.
– Recunosc, m-ai băgat în ceață.
– Luăm tigla ruukki de la Romada mă. Aia e ce-ți trebuie!
– De unde știi?

Atunci m-am enervat, am scost tablete și i-am arătat poza! A văzut că-i metalică, modernă, portocalie, dar arată și ca alea de pe vremuri. Apoi, ca un Toma Necredinciosul, a zis că-i place, însă va fi foarte scumpă, nu-i vor ajunge banii decât să-i pună acoperiș lui Grivei!
tigla
L-am pus să sune la firmă și să întrebe. S-a mirat de prețul mic. A doua zi eram la sediul Romada și ne uitam după țigle. Ai crede că o vizită într-un magazin de țigle ar fi mult mai plictisitoare decât o vizită îndelungată într0un magazin standard de materiale de construcții. Ne-am înșelat amândoi.
Atâtea feluri de țigle și acoperișuri nu ne dăduse Dumnezeu să vedem niciodată. Am luat țigla ruukki și-am încărcat-o în camion.
În câteva zile ăsta-și terminase vila. Evident, am fost primul la stropirea corespunzătoare cu bere! Unde mi-am adus aminte și de un banc la care a râs omul, mai-mai să-i dea berea pe nas!

Un italian avea de vopsit un gard.
Angajează el o echipă de 3 muncitori români şi le zice.
– Uite mă, vedeţi casa aia a mea?

Se uită ăştia, o casă meseriaşă, vilă către palat aşa…

– E, tot cu muncitori români am facut-o mă, d-aia v-am angajat pe voi, că munciţi frumos. Uite, aici 2 găleţi de vopsea, ajung la fix pentru gard, căci sunt inginer constructor şi ştiu că o găleată ajunge pentru fix 5,5 metri pătraţi, în 2 straturi.
Gardul are 11 metri, deci e la fix.

– Bine şefu’!
– Vedeţi că eu plec, am trebă în oraş, dar deseară gardul să fie gata, e treabă de 4 ore maxim. Aveţi în casă frigiderul plin de mâncare, serviţi-vă fără ruşine.

Pleacă italianul, se apucă ăşia să vopsească gardul. Vopsesc ei un sfert de gard şi-i taie foamea. Deschid ei frigiderul, numa mâncare peste mâncare. Dar de băut, nimic! Nici măcar o bere!

– Bă, ce facem? Că fără să bem ceva nu se poate…
– Gată băi, ştiu. Vindem găleata aia de vopsea înapoi la magazin. Că e nedesfăcută, avem bonul etc., şi ne luam bere.
– Bă, bună idee!

Se duc ăştia, dau găleata de vopsea, iau bere, suc, şi ceva tărie de toţi banii. Mănâncă ăştia pe săturate, beau pe săturate, apoi hai să se apuce de muncă. Mai aveau jumate de găleată de vopsea, se apucă ei, o diluează cu apă, cu lapte, cu orice. Vopsesc 10 metri de gard, arăta meseriaş nevoie mare. Dar un metru era nevopsit, italianul venea şi clar nu-i plătea dacă vedea treaba neterminată… Tocmai atunci ieşise din grajd armăsarul italianului. Un cal nagru, superb. Îi vine unuia ideea să dea cu o ţâră de vopsea pe botul calului, să zică că a băut ăla vopseaua. Zis şi făcut, de pe marginea găleţii adună ei câţiva storpi, şi boiesc botul calului.
Vopseaua albă, calul negru… jurai că el a băut. Vine italianul şi vede gardul.

– Păi ce-aţi făcut mă aici? Nu a ajuns vopseaua?
– Şefu’, vopseaua ajungea, dar a venit calu ăsta a lu’ matale şi-a băut o găleată întreagă, n-am putut să-l oprim neam…

Se duce italianul în casă, iese cu puşca şi POC! calul cade mort.

– Ce faci domne, de ce ai omorât calul?
– Păi mă băieţi, v-am spus că tot cu muncitori români am făcut casa, da? Ei, calul ăsta a mâncat 400 de cărămizi, 3 saci de ciment, a băut 3 găleţi de vopsea…

vila

Comments

comments

11 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.