TOAMNA NU SE NUMARA DOAR BOBOCII,CI SI… INSUCCESELE DIN FOTBAL!

Iata, ca odata cu toamna, noi, romanii, punem la numar si… participarile ratate la turneele finale ale Campionatelor Mondiale! De peste 20 de ani, reprezentativa(!?) Romaniei n-a mai ajuns pe acolo! Recentul joc disputat cu Muntenegru (o echipa modesta, mica, precum si tarisoara), a parafat (daca mai era cazul?) un adevar, de mult anticipat, dar care in timp a tot trenat, ca fotbalul romanesc este nu numai modest, ci chiar penibil! Orice argument contrariu n-are, dupa parerea mea, niciun sort de izbanda.
Ca sa tot dai vina numai pe antrenor, e o mare eroare! Are si el vina lui, dar nu in exclusivitate. In fond,daca stam (altceva, in fotbal n-avem ce face!) si ne intrebam: dar ceilalti antrenori, cei care l-au precedat pe Daum, ce-au facut, care le-au fost rezultatele? Nu tot la fel de jalnice?! Si atunci?! De ce oare nu vrem sa rercunoastem ca, de ani buni, fotbalul din spatiul  mioritic (si din nefericire, nu numai) se zbate intr-o totala, si fara de sfarsit, criza si implicit, valoare!?!
De multa vreme campionatul intern, de la toate nivelele, aduna aproape numai ciurucuri, fotbalisti (oare?) plafonati si tineri slab pregatiti (dar cu pretentii!), dar mai ales, un pluton de stranieri de mana a doua, poate ca 2-3 acolo, ceva mai rasariti! Totul, adica disputele, desfasurate in cea mai mare parte, intr-un penibil anonimat, cu faze incalcite, fara orizont si eficacitate, unele chiar de… cascadorii rasului!
Si iata asa, mergem (un fel a spune) mai departe! Unde? Nimeni nu stie, nici macar cei care se ocupa, pe bani grei, de destinele acestui sport si care, in schimb, se auto multumesc cu ce e. Adica,cu nimic! Jucatorii, “eroii” aceste comedii, cei care mai mult mimeaza fotbalul, emit pretentii de adevarate vedete, se imbulzesc sa plece peste hotare (indiferent unde),zice-se “in campionate mai puternice”, acolo unde nici macar, cu mici exceptii, nici banca de rezerve n-o prind, se plafoneaza si apoi, cu fumuri, se reintorc in Romania, selectonati ca titulari in reprezentativa!
Ei, cu asa treaba romaneasca, fotbalul nostru cel de toate zilele, nu poate sa progreseze nici peste alti zeci de ani! Ce facem acum? Ne imbatam cu apa chioara, ca si-n alte domenii, promitem si speram la vremuri ceva mai bune! In lipsa de altceva mai de Doamne’ajuta, mai nutrim (unii) ceva sperante cu FCSB-ul si atat!
Daca totusi am ajuns si pe la “angajatii” d-lui Gigi Becali, trebuie neaparat sa spunem ca, deocamdata, acea… adunatura de valori (pentru ca asa este!) nu poate avea prea multi sorti de izbanda, pentru simplul, dar adevaratul motiv ca, paradoxal, adunatura nu-i (inca) o ECHIPA!
Ori, se stie (daca sa stie?!) ca fotbalul este un joc, in exclusivitate, de echipa. Ceea ce, sa recunoastem, acum, in cazul FCSB-ului, nu e! Mai avem de asteptat! Eventuale minuni,zic eu!…

PS: In ce priveste FCSB-ul,mai exact, “adunatura” de pe acolo, recenta infrangere in fata Viitorului, lui Hagi, vine sa confirme cele scrise mai sus. Nu infrangerea la limita (1-0) poate fi considerata drept edificatoare, ci jocul prestat (sub mediocru!) de cei 14 jucatori (am pus la socoteala si cei 3 care au intrat dupa pauza)! Asa ca, mai avem de asteptat…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.