TRADITII DE ANUL NOU , MENITE SA ADUCA… NOROC SI BUNASTARE!

 
 

Indiferent de cultura, de varsta sau natie, Revelionul înseamna transformare, abandonarea trecutului si pasirea pe un drum nou, mai bun si mai plin de sperante. De- a lungul timpului, oamenii au gasit diverse modalitati de a sarbatori acest moment de cumpana, unele mai conservatoare, altele mai….moderne, chiar(pe alocuri) si bizare. Cateva (din întreaga lume) menite sa atraga norocul si bunastarea,vi le voi prezenta acum, in prag de Anul Nou, 2019….

 
 

– Mâncarea(se stie) este, fara îndoiala, un element important si una dintre cele mai iubite traditii. La petrecerile de Anul Nou de pe tot globul, oamenii se bucura de fel de fel de mâncaruri si gustari despre care ,unii, cred ca aduc noroc! Astfel, in Spania si in alte tari vorbitoare de spaniola, la miez de noapte, oamenii manânca 12 boabe de strugure, care simbolizeaza sperantele lor pentru anul care vine. În multe parti ale lumii, masa traditionala include pastaioase, despre care se crede ca aduc…. succesul financiar. Spre exemplu, în Italia se manânca linte, iar în sudul SUA se prefera mazarea.
Cum în unele culturi porcii reprezinta progresul si prosperitatea, carnea de porc este consumata de Anul Nou în Cuba, Austria, Ungaria si Portugalia. La randul lor, prajiturile si produsele de patiserie în forma inelara , sunt incluse în meniurile dîn Olanda, Mexic sau Grecia. În Suedia si Norvegia, de Anul Nou se servesc portii de budinca de orez. Într- una dintre aceste portii este ascunsa o migdala. Se spune ca persoana care gaseste migdala se poate astepta la 12 luni norocoase…

 

Pentru a goni ghinionul si relele din anul care tocmai se încheie, la trecerea în noul an, ecuadorienii dau foc unor sperietori de ciori umplute cu hârtie. Uneori, ard si fotografii care reprezinta, zic ei, amintiri neplacute din anul care a trecut. Ceva mai deosebiti in felul lor, chilienii îsi viziteaza mortii! În cadrul unei traditii de Anul Nou, locuitorii din Talca, Chile, îsi petrec noaptea dintre ani în cimitire, alaturi de rudele decedate. Desi pare un obicei morbid,oamenii spun ca momentele petrecute alaturi de cei trecuti în nefiinta le aduc liniste sufleteasca si le asigura norocul în anul care tocmai începe. La cimitir ei aduc bautura si mâncare iar uneori aprind focuri mici lânga morminte.

 

In Estonia, tot ca o traditie, în noaptea de Revelion oamenii manânca sapte, noua sau si 12 feluri de mâncare. Potrivit acestei traditii , cu fiecare fel mâncat, persoana câstiga mai multa putere pentru anul care vine. Cu toate acestea, câte o bucata din fiecare fel este lasata în farfurie, pentru a fi consumata de spiritele stramosilor, care în noaptea de Anul Nou, spun ei, le viziteaza casa !
Acum probabil va intrebati: cum au aparut totusi celebrele hotarâri de Anul Nou? Asta este de fapt una dintre cele mai raspândite traditii . La începutul unui nou an, oamenii îsi promit ca se vor schimba: ca vor face mai mult sport, ca vor renunta la un obicei daunator sau vor învata ceva noi. Obiceiul oamenilor de a- si propune sa schimbe ceva în anul care începe nu este nou, ci dateaza de aproximativ 4. 000 de ani. Se crede ca traditia a aparut la babilonieni, care faceau promisiuni pentru a intra în gratiile zeilor si pentru a începe noul an cu dreptul. Obiceiul(repetare dorita, impusa) de a încalca aceste promisiuni dupa câteva luni – soarta majoritatii celor care promit sa se schimbe, potrivit statisticilor –probabil ca a aparut la scurt timp dupa aceea….

Asadar, vorba romanului: cate bordeie, tot atatea obiceie! La anu’ si la multi ani!…

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Cum să NU faci sex!

În ultima vreme observ că oamenii habar n-au cum să facă sex. Sau dragoste na. Dacă ești însurat, faci sweet...

Alice Sablare o firma de sablare Bucuresti profesionala la care merita sa apelezi

Numai la o simpla cautare in mediu online vei putea ajunge la concluzia ca exista numeroase optiuni in ceea ce...

Cabin in the woods. Sau cum să strici un film de groază…

Mare păcat au făcut ăștia cu filmul Cabin in the woods. Pe cuvânt au stricat bunătate de film de groază...

Close