Politica dezbină oamenii

O veche zicală spune că “politica e o curvă“. Nimic mai adevărat ca asta. Adevărul e că politica dezbină oamenii, în niciun caz nu-i apropie. Luăm orice partid politic din România și-i punem membrii pe foaie. Înainte să ajungă oameni cu decizie în partid aveau idei. Culmea, bune și fezabile. Asta pe vremea când erau simpli membri, plăteau taxa aia lunară (cotizație) și nimic mai mult.
Apoi, ideile lor bune au dispărut și le-au luat locul niște inepții fără pereche.

Aveam un coleg de facultate care intrase într-un partid politic. Plătea lunar taxa aia și atât. Nu-l băga nimeni în seamă. Și avea omul o groază de idei bune și realizabile. Însă atâta vreme cât nu băga milioane în partid, i se spunea, mai mult sau mai puțin voalat: Bă, faci cum zicem noi sau zbori. Ce-i cu ideile astea utopice?

Și așa e peste tot, în toate partidele. Nu vei vedea oameni uniți acolo. Mai uniți sunt huliganii din fotbal decât membrii unor partide politice.

Ce e cel mai rău e că oameni integri ajung să se nămolească în mizeria numită politică. Că au idei bune și să vezi ce-or să se schimbe lucrurile. Și lucrurile nu se vor schimba niciodată. Deoarece când intri în politică dai brusc de gustul banilor și vei face orice ca să-i obții într-o cantitate cât mai mare. e un cerc vicios din care, dacă ieși, ajungi ori în fundul gol, ori la pârnaie. Și atunci, de ce naiba să te chinui atât? Doar pentru bani? Ăia nu vor veni a doua zi după ce te înscrii în partid.

Atunci pentru faptul că ai idei bune? Mai bine ți le exprimi public, nu în cadrul partidului. Ce ai prefera? Ca o idee bună de-a ta să fie pusă în practică de altul, din altă parte a țării și să meargă, sau să nu se mai audă niciodată de ea? Nu vorbesc aici de o idee care să-ți aducă bani, ci unma care să ajute semenii. O idee care nici măcar nu trebuie să fie a ta, că nu reinventezi acum penicilina, stiloul sau insulina. Zic de ceva mai lejer, ca internetul gratuit în mijloacele de transport în comun sau câte un paznic în tramvai.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.