Un profiterol extraterestru

profiterolDulciurile constituie plăcerea mea vinovată. Caut fiecare prilej care se ivește de a gusta dintr-un nou preparat culinar dulce, indiferent dacă-i vorba de niște biscuiți sau de o nouă rețetă de prăjituri. Am prieteni care mi-au spus că risc să fiu catalogat drept infantil, fiindcă dulciurile sun mai ales pentru copii. Poate, dar aș refuza orice licoare zeiască în favoarea unei savarinei sau a unei amandine. Cât despre profiterol, pot spune că e preferatul meu. Deunăzi am mâncat un profiterol extraterstru.

Dacă m-ar fi lăsat româna, i-aș fi spus cel mai fantastic profiterol de pe pământ, dar cum îmi respect limba maternă, nu-i pot spune decât un profiterol exterestru. Sigur, l-am mâncat într-un loc obișnuit, pământesc, cu cele mai alese dulciuri, cofetăria TicTac, plasată foarte convenabil, în apropierea locuinței mele. Și acesta e un motiv pentru care îi trec adesea pragul, în afara motivului pricipal, prăjiturile extraordinare pe care le pot savura acolo.

Logic ar fi ca, de exemplu, o Amandină să aibă același gust în mai multe cofetării. Ei bine, nu-i așa. Aici, prăjiturile delicioase. M-am gândit că poate o fi meritul laboratorului, poate al experienței deosebite a personalului cofetăriei (aceasta funcționează din anul 1998, ca o afacere de familie), nu știu ce să zic. Nu știu cum și de ce se întâmplă asta, dar profiterolul de aici are cel mai bun gust dintre cele pe care le-am mâncat vreodată.

Aici, profiterolul e alcătuit din gogoși ca de ecler umplute cu cremă de vanile, sos de ciocolată și frișcă. Imaginați-vă că salivez în timp ce vă povestesc despre gustul său divin! Și costă cît o prăjitură oarecare… Chiar mi se pare nedrept față de profiterol, de cofetarii care îl fac și de cofetăria din care îl cumpăr. Cred că ar fi bine ca prețurile să fie hotărâte și de cumpărători. Astfel, cu siguranță că produsele ar avea prețuri mai apropiate de valoarea lor reală.

Mă rog, nu sunt omul potrivit pentru a sugera rețete de succes în afaceri ce acest gen, dar ar trebui că prețul să reflecte cumva și gustul clienților, fiindcă orice s-ar spune, în cele din urmă, aceștia sunt beneficiarii produselor. Iar eu unul consider că profiterolul este una dintre cele mai bune prăjituri nu numai pe plan local.

E adevărat, gusturile diferă și nu se discută, dar tot aș face ceva în acest sens. De pildă, aș consulta gusturile clienților și i-aș ruga să propună cel mai potrivit preț pentru produsele cofetăriei, plecând de la unul minim, care să acopere costurile pentru a le putea avea în ofertă. Probabil că unii clienți vor fi tentați să pună prețuri mai mici, dar părerea acestora n-aș lua-o în considerare și sunt convins că prețurile obiective s-ar impune de la sine. Iar minunatul profiterol de la TicTac ar avea prețul mai apropiat de cel real.

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.