UNDE-S REVELIOANELE DE ALTADATA?!

Parafrazand poetul ma tot intreb de fiecare data, in special dupa ce, ca telespectator, incerc sa privesc pe micul ecran, programele de la cumpana anilor oferite de iubitele noastre televiziuni! Ma intreb si doar atat!

Atat cat pot sa rezist la ceea ce vad. Ce? Exact ce-ati vazut si dumneavoastra, cei care din ‘n cauze si motive, ati preferat, ca si mine, aceasta ipostaza (de telespectator), in detrimentul unei petreceri veritabile Noptii dintre ani. In ce ma priveste, nu este pentru prima data cand optez pentru o asemenea ipostaza! Am asadar, o vechime, sa-i zic asa. O oarecare experienta-n materie. Deci ma pot pronunta in cunostinta de cauza.

Mai mult, dar si cu o traire a acelor ani cand, programele speciale de Revelion transmise de unica televiziune (TVR-ul) erau asteptate si vizionate cu o placere greu de descris sau de imaginat (pentru generatiile mai tinere) acum! Acum cand tv-urile s-au inmultit mai abitir ca ciupercile dupa ploaie (caci nici zapada nu mai avem!) si cand, dincolo de eternul si mult trambitatul top al audientelor, nu-i mai nimic!

Nimic ce-ar mai putea sa-ti ramana viu in reprezentarile si amintirile tale, ale telespectatoruli, chiar si la numai o zi dupa Revelion! In fond, ca s-o spunem mai direct, nici n-ar avea ce, de moment ce asa zisele Revelioane in strada (un fel de adunatura eterogena, evidentiata de unii petrecareti mult prea exuberanti si cu preferinte bahice!), cu muzica (oare?!) ce depaseste recordul maxim de decibeli si cu “vedete”de tot felul, au devenit prioritare! Ba chiar s-au si extins prin mai toata tara (c-asa-i moda!) prin platourile televiziunilor?

Cu exceptiile de rigoare, cam la fel! Ti se mai ofera, ce-i drept, si cate un episod de la… naftalina, din “Las Fierbinti”, o jalnica parodie a vietii satului romanesc, un arhi cunoscut “recital”sau… show, semnat de regele Revelioanelor, cum a fost declarat Dan Negru, dar mai ales, ca permiera absoluta, cantece interpretate (prea mult spus!) de parlamenarii PSD, Serban Nicolae si Liviu Pop, pe “genunche” si o “invartita”cu fosta ministeriasa, Ecaterina Andronescu!

Iar ca totul sa fie cu adevarat “distractiv,” petrecerea a fost asezonata de cine credeti? De marele si celebrul “ortac” si “luptator” pentru dreptate si(dez)ordine, ilustrul Miron Cozma! Asta da Revelion! In rest, ce sa va mai spun c-am vazut si auzit? Glume(daca se pot numi asa?!) proaste, multa galagie, tipete, vulgaritati, facaturi de tot felul si…iata asa a mai trecut un Revelion! Ba nu! Nu pentru ca au aparut si nelipsitele statistici publicate atat in presa cat si comentate, dupa cum-i pica bine fiecaruia, pe micile ecrane! Asa am putut sa aflu si eu ca “Revelionul starurilor” de la ANTENA 1 a fost urmarit de 2,88 milioane de romani ca mine, ca Dan Negru a fost incoronat (dar fara coroana!) drept “rege al Revelioanelor”, ca la Romania tv a fost “Cheful politicienilor” (ca de obicei!), ca Pro.tv-ul a ramas cam pe la coada clasamentului si ca Tvr1 si 2 s-au clasat pe 8 si, respectiv 9 in acest atat de “sugestiv” si necesar top!

Fireste, amanuntele despre “marea reusita” a celor difuzate de Revelion 2017-2018 de catre tv-urile au continuat si continua! Si cu asta ce-am facut?! – Vorba lui C. Tanase care, daca-r fi trait, le cam dadea clase laudarosilor de pomana. Dupa ce v-am povestit despre “distractia”mea in fata televizorului, fara sa vreau, ma napadesc acum amintirile din anii care-au trecut. Cu justificata durere in suflet si fireasca nostalgie-mi aduc aminte de neintrecutii comici (nu saltimbaci sau clovni), de reusitele cuplete umoristice, de minunatele si neuitatele melodii cantate (nu tipate!) cu mult sarm si talent de artisti adevarati (nu “vedete”), de  tot si de toate cele ce se derulau, in fata ochilor mei (si nu numai), cu atata placere si dezivoltura pe parcursul intregii nopti, incat nici nu-ti mai dadeai seama cand treceau atatea ore! Nu le mai dau numele, pentru ca au fost prea multi si prea buni! Le retin si le voi retine insa cu drag si mereu recunoscator in memorie, atat cat voi trai.

Si ca mine, cred, milioane de romani contempoani acestora. Acum? Tot ca o parere a mea, Revelionul televizat a fost si cred ca inca va mai fi, din nefericire, o copie fidela a societatii in care (inca) ne straduim sa traim!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.