Inmatriculare autoturism. Pasi de urmat

Ai strâns bani să-ți iei mașină. Bravo! Acum, după ce o cumperi, trebuie să urmezi niște pași pentru a o înmatricula pe numele tău. În continuare voi arăta pașii pe care trebuie să-i urmezi dacă mașina este deja înmatriculată în România și are ITP valabil.

Atunci când și-ai ales mașina (ai mers cu ea, ai văzut ce probleme are, daca nu are rugină, dacă nu are zgomote ciudate în trafic etc.), îi dai vânzatorului banii și faceți contract de vânzare-cumpărare. Cel mai bine ar fi să mergeti cu un prieten care se pricepe la mecanică să vedeți mașina. Unele pot arăta ca scoase din cutie iar pe dedesubt să fie pline de rugină. Degeaba vă uitați voi așa la prima vedere, că nu rezolvați nimic.

Pentru acte ne-am dus la Piata Kogălniceanu nr. 8 (Copyterm) acolo poți face și contract de vânzare-cumpărare și asigurare RCA și poti delega pe cineva (contra cost – 150 lei) ca să se ocupe de toate actele și să stea la cozi în locul tău. Mai multe relații la tel: 0727.644.455

Eu mi-am înscris mașina singur. Am luat-o din România, deci am scăpat de autentificarea RAR. În caz că o luați din străinătate va trebui să faceți și un drum la RAR, unde o vor verifixa la frâne, noxe și cine mai știe ce.

La vânzare-cumpărare s-au făcut câteva copii. O copie a rămas la mine și una la proprietar, care să ateste faptul că mașina s-a trecut de pe numele lui Gigel pe numele lui Dorel. Pe talon există rublică numită “înstrăinată pe numele”: DOREL. Și Gigel se semnează. Gigel semnează, adică vânzătorul. Apoi Gigel primește 3 copii ale contractului de vânzare-cumpărare.
Se duce și scoate mașina de pe numele lui de la Direcția de taxe și impozite. Țineți minte, taxe și impozite, nu ANAF!
Vă las mai jos adresele și numerele de telefon (dacă aveți noroc să răspundă cineva) pentru cele 6 sectoare din București.

Sectorul 1
Sectorul 2
Sectorul 3
Sectorul 4
Sectorul 5
Sectorul 6

Am așteptat ca fostul proprietar să scoată mașina de pe numele lui de la Taxe si Impozite. Când vinzi masina, trebuie să fii la zi cu plata impozitelor pe casă și mașina. După 2 zile mi-a adus 3 cotracte de vânzare-cumpărare semnate și stampilate de Direcția Taxe și Impozite de la sectorul/judetul in care locuieste. Cazul personal fiind județul Ilfov.
Acestea arată așa:

El fiind din alt județ, asigurarea RCA i-a expirat automat. Nu am putut circula cu mașina câteva zile, până nu am urmat pașii de mai jos.
Am primit actele semnate și ștampilate și m-am dus la mine la Taxe și impozite sectorul 2. ATENȚIE: AVEȚI LA DISPOZIȚIE 30 DE ZILE DE CÂND VÂNZĂTORUL SCOATE MAȘINA DE PE NUMELE LUI CA S-O ÎNMATRICULAȚI!
Am avut nevoie de următoarele acte:
– cele 3 copii ale contractului de vânzare-cumpărare semnate și ștampilate de Taxe și impozite de unde rezidează vânzătorul;
– copie CI;
– copie cartea mașinii;
– copie talonul mașinii
– formular Anexa nr 5 completat. Se descarcă de aici. din păcate nu am găsit decât pentru sectorul 5. Se completează așa:

Luați bon de ordine și așteptați să vă vină rândul. La ghișeu stați maxim 7 minute. Vă dă actele înapoi, păstrează un contract de vânzare-cumpărare din cele 3 pe care le aveți, pe care va trebui să-l semnați. Vă înapoiază 2 contracte semnate și ștampilate de ei pe verso (pe față e semnătura și ștampila celor de la taxe de unde aparține vânzătorul).

Apoi vă duceți să faceți RCA în vedera înmatriculării. După ce faceți acest RCA puteți circula cu mașina cu numerele vechi.

Și vă duceți la DRPCIV (unde ați dat examen auto la teorie). De preferat să vă duceți dimineața pe la ora 5-5 și jumătate să fiți acolo, altfel pierdeți până la 6 ore la cozi. De obicei e un nene acolo care face listă. Intrati (teopretic) după listă. Practic, primii 10-15 intră nesimțiții, până vine polițistul și îi bagă în ordinea de pe listă. Eu aveam nr.12 Dar am tras bilet de ordin cu nr. 18. Înăuntru în clădire există un aparat de unde luați bilet de ordine.

Actele necesare:
– Copie CI (să aveți și originalul ca să-l vadă polițistul)
– Copie RCA
– Talonul mașinii – ORIGINAL
– Cartea mașinii – ORIGINAL
– Cartea mașinii -copie
– 37 lei taxa de inmatriculare
– 90 lei dacă vreți numere preferențiale. Întrebați la ghișeu dacă numărul dorit este liber (mai există și cu 2 cifre însă foarte puține).
– Cerere de înmatriculare – descărcabilă de aici
– Fișă de înmatriculare – se descarcă de aici.
Se completează ca-n imaginile de mai jos.


Toate actele le puneți într-o țiplă, împreună cu numărul de ordine, ca să-l vadă organul legii. Vă dă înapoi doar RCA-ul. Lăsați și numerele vechi ale mașinii. Atenție să nu plecați fără ele de acasă. Sau să le uitați pe mașină în parcare în caz că ați fost cu mașina la DRPCIV. Mașina o lăsați în parcare 2-3 zile maxim până veți primi cartea mașinii, talonul și numerele, toate noi, pe numele dvs. Puneți numerele pe mașină și puteți circula fără probleme.

De obicei, pe lângă orice centru de Taxe și impozite există un Xerox. Acolo vă poate ajuta băiatul/ doamna de la xerox cu completarea corectă a actelor. La fel și la DRPCIV, vis-a-vis sunt vreo 4 xeroxuri. Vă face domana de acolo dosarul și vă ajută cu completarea corectă.

Depuneți actele la ghișeu și vă zice să veniți a doua zi pe la 3-4. După-amiaza, evident. Luați bilet de ordine, în dreapta cum intrați, selectați DOCUMENTE nu numere de înmatriculare (că eu n-am știut și-am stat la coadă degeaba – 7 persoane), apoi vă dă numerele noi, talonul pe numele dvs. și cartea mașinii unde sunteți trecut sub vechiul proprietar. Numerele de puneți pe mașină și gata. Și nu uitați să treceți la agentul de asigurări care v-a făcut polita RCA ieftina ca să-i treacă numărul și pe poliță și în sistem.

Succes!

Comments

comments

14 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Barcelona

Azi Spanacul vă prezintă unele locații de vizitat în Barcelona. Acest oraș este al doilea oraș ca mărime după Madrid, capitala...

Multe treburi!

De două zile mă doare nemernica de măsea de o iau pe pereți. Ba ieri seară a și sângerat în...

CUM NE PROTEJAM DE STRES!

Traim intr-o societate (lume) agitata, stresanta si plina de solictari pe multiple planuri. Aproape zilnic ne confruntam, cu sau fara...

Close