SISTEMUL MEDICO-SANITAR DIN ROMANIA, CONTAMINAT DE CORUPTIE, NEGLIJENTA SI DELASARE!

Nu-i nici-o noutate dar nici exagerare cand spun ca, de mai multa vreme reteaua medico-sanitara din aproape intreaga tara zace intr-o condamnabila letargie si degradare! Peste tot, cu unele mici exceptii, intalnesti dezordine, haos dar si dezineres atat fata de calitatea serviciilor si, ce-i mai grav, fata  de soarta celor aflati in suferinta.

De peste un sfert de veac in Romania post decembrista, nu s-a mai construit mai nimic pentru sanatatea omului, de fapt, pentru sanatatea intregii natiuni, cladiri ridicate, dar neterminate, in anii comunismului (exemplu-un mult doritul nou spital judetean  din Timisoara) zac in paragina si totala degradare.

Altele, cum sunt sectia de transplant de celule stem de la Institutul oncologic din Iasi, dotata cu aparatura moderna, sta sub cheie, deci nefolosita, de ani buni in asteptarea unor semnaturi(!?), timp in care bolnavii mor pe capete! Aceeasi soarta o au si noua sectie de arsi de la Spitalul Floreasca cat si multe alte asemenea unitati, de diverse categorii si specialitati de pe cuprinsul tarii.

In celalalte localitati urbane cu spitale sau dispensare construite inainte de 1989, situatia-i cum spuneam, jalnica! De frica bacteriilor nocive, a coruptiei generalizate si a nepasarii personalului medico-sanitar, suferinzii prefera fie sa se treateze prin strainatate (cu ultimii bani care-i mai au), fie sa stea si sa moara acasa!

A te interna astazi intr-un spital din Romania se spune prin popor ca-i adevarata auto asasinare! Grav, foarte grav si condamnabil! Dar ne aude cineva?! Ei, asi! Cei aflati la putere, factorii de decizie si toti cei care ar trebui sa ia taurul de coarne, cum se mai spune, au alte treburi! N-au grija connationalilor, nici a sanatatii lor!

Promit doar, mai ales prin campanii, fel de fel de “minuni”, greu de realizat, pe care nicicand nu le onoreaza. PSD-istii au promis, va reamintiti, nu? 8 spitale judetene, nu mai stiu cate, zonale si un mega spital in Capitala! Unde-s?! Cel din Capitala se afla, zic ei, in faza de proiect si o sa fie amplasat, tot ei spun, prin Nordul Capitalei,l a zeci de km de centru!

Dar cand?! De situatia de la sate, nici nu poti sa mai vorbesti! Daca pe vremea comunistilor, cum tot ne place sa spunem, in fiecare sat exista un dispensar deservit de 2-3 medici si asistenti, acum daca mai gasesti doar cateva. Si acelea, vai de capul lor! Dintr-o situatie statistica aflu ca, in Romania secolului 21, exista doar un medic la 345 de pacienti! Cu toate ca facultatile cu profil medical scot anual mii de absolventi, serviciile de sanatate sunt asigurate doar de 57.000 de medici. Mai exact, cum se precizeaza in amintita statistica, asiguram 290 de medici la 100.000 de locuitori.

Cam jumatate din cat asigura Grecia! De aici si listele lungi de asteptare, pacientii care nu sunt depistati la timp si decesele din cauze evitabile, atrag atentia specialistilor. Suprasolicitati, imbatraniti si concentrati mai mult in centrele universitare, nevoiti sa se descurce cu aparatura veche, neperformanta, fara salarii stimulatoare, mii de medici pleaca mereu peste hotarele tarii iar bolnavii, fie ca mor pe capete, fie ca o mai duc cateva luni sau ani, in functie de cum le rezista organismul! Ca urmare, tot din presa am aflat, ca numai in cativa ani, Romania a pierdut cca. o jumatate din medici!! O situatie foarte deprimanta, greu de explicat!

Imposibil, parca, de crezut. Si totusi, asta-i! Dar despre ceea ce se mai intampla prin acest vital domeniu al sanatatii publice, se pot spune mult mai multe si la fel de grave. Promit asadar, sa mai revin in zilele care urmeaza. Daca vom fi sanatosi…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Update-urile astea…

Una dintre cele mai nasoale chestii la Wordpress sunt anumite update-uri. Totul e fain & dandy până îți apare notificare...

Cel mai jenant moment

Care a fost până în prezent cel mai jenant moment din viața voastră? De-a lungul vieții, vrând-nevrând, trecem prin câteva...

AL TREILEA CEL MAI LONGEVIV BARBAT DE PE PLANETA!..

  De-a lungul istoriei, o multime de oameni au intrecut orice asteptari si au trait cat vietile altor doi oameni...

Close