Alt abuz marca ENEL!

Deoarece Enelul deține monopol pe piața energiei electrice din România (pe înțelesul tuturor, este singurul furnizor de energie electrică), își permine cu o nesimțire crasă mărirea facturilor la energie cu fel de fel de taxe inventate.
Și aici nu voi vorbi de celebra deja taxă Radio-TV, un rahat inventat demult. Aia niciodată n-a fost mare. Cam 6 lei. 6 lei de la 10 milioane de consumatori, se fac o groază de bani. Lunar.

Acum, ultima găselniță a lor se numește CPC – Componenta de Piață Concurențială.
Adică factura mi-a venit mai mare cu 20%. Și pe cuvânt dacă am înțeles ceva. Cred că în țară sunt vreo 200-300 de inși care pot înțelege pe deplin facturile ENEL.
enel
Iată ce-mi scrie în josul facturii. Un fel de Legendă pentru proști.
Modificări aduse structurii de energie electrică.

Începând cu 1 ianuarie 2014, datorită prevederilor legislative în vigoare, factura de energie electrică va include Componenta de Piață Concurențială (CPC) în procent de 20%, tarif calculat în condițiile pieței concurențiale. Pentru mai multe detalii, accesați www.anre.ro și www.enel.ro/tarife-casa-ta.

Am intrat pe cel de-al doilea link. Și m-am uitat exact pa prostul în Codexul lui Da Vinci. Am înțeles că este legea 40/2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 378/26.06.2013.

Și dau câteva citat de acolo. Ceva din ce n-am înțeles, evident, nimic.

Art. 10.
La tarifele de tip monom şi monom diferenţiat cu rezervare, aplicabile consumatorilor casnici şi asimilaţi consumatorilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, valoarea componentei rezervării se calculează corespunzător numărului de zile din perioada de facturare.

Art. 11.
Consumul de energie electrică al consumatorilor asimilaţi consumatorilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate se facturează la tariful CD de tip monom sau la un tarif cu rezervare, conform opţiunii consumatorului de energie electrică.

Art. 12.
Începând cu data de 1 iulie 2013, furnizorii de ultimă instanţă aplică în factura consumatorilor casnici şi asimilaţi consumatorilor casnici, care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, un nou tarif de energie electrică activă denumit “Componenta de piaţă concurenţială” – (CPC), calculat pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Art. 13.
În factura consumatorilor, tariful CPC se înmulţeşte cu cantitatea de energie electrică determinată prin aplicarea unui coeficient subunitar, a cărui valoare este corelată cu etapa de eliminare a tarifelor reglementate la consumatorii casnici, la cantitatea de energie electrică consumată în perioada de facturare, pe fiecare zonă orară specifică tipului de tarif al consumatorului.

Art. 14.
Prevederile prezentului ordin referitoare la aplicarea tarifului CPC în facturile emise consumatorilor completează contractul-cadru de furnizare la tarife reglementate pentru energia electrică livrată de furnizorii de ultimă instanţă consumatorilor casnici şi asimilaţi consumatorilor casnici.

Hai, una e să bagi taxă TV-Radio lunar, în valoare de 5-6 lei, alta e să bagi o taxă suplimentarăe pe care n-o pricepe nimeni, invocând legi. Dacă era și taxa asta de 5-10 lei, poate nu comentam. Însă când eu înțeleg că am de plată LUNAR facturi cu 20% mai mari la energie electrică, păi să nu vă sparg geamurile?
Mă întreb ce se poate face pe cale legală în această privință. Dacă ne-am strânge doar 1 % din cei 10.000.000 de consumatori (cifră dată din burtă, ca și tarifele ENEL), cu 100.000 de oameni, om rezolva ceva?
Și nu mă interesează “DEMISIA“, “DEMISIA“. Mă interesează ca toate facturile să fie la jumătate din preț. Aia ar fi valoarea justă.

De luni încolo mă duc să văd exact care e faza cu acest CPC și cum pot face să trec la alt tarif. Revin cu detalii.

Comments

comments

15 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.