Bloc nou, capcana morții?

Acum o lună, un prieten mi se plângea de faptul că i-a căzut tavanul. Inițial am zis că râde de mine.
– Cum bă, să-ți pice tavanul? Stă Hulk deasupra ta și s-a apucat de țopăit?
– Nu dude, uite.
Și-mi trimite poza de mai jos.
tavan

Îmi zicea că blocul e nou. Adică în decembrie 2015 și-a plătit avansul. L-a costat 42.500 de euro, bani pe care-i achită în formă de rate la bancă, în 30 de ani. Că doar e bloc nou, hai să ne mutăm aici cu fetița.

Numai că, într-o bună zi, le-a picat tavanul. Așa, dintr-o dată. Nici nu apucaseră să se mute acolo. Mobilaseră o cameră, iar în camera cu tavanul care-a picat puseseră un dulap, iar lipit de dulap patul fetiței. În ziua acea erau în apartament, în sufragerie. Repet, bloc nou, făcut la sfârșitul lui 2015. Dacă fetița era în pat și-i cădea tavanul în cap? Nu cred că era bine pentru un om mare, darămite pentru un copil de 6 ani.

Prietenul mi-a zis să nu public materialul ăsta până nu i se repară tavanul. Au venit niște băieți și iată cum dădeau jos tavanul:

În mod normal, tavanul se dă jos cu dalta și multă muncă de convingere. Așa a fost de când lumea și pământul. În cazul de față, tavanul se dă jos cu un lemn subțire. Cu o mistrie. Nu e normal așa ceva.

Întrebările mele sunt după cum urmează:
– la blocurile acestea noi nu există niciun CTC (control tehnic al calității)?
– constructorul nu a comis nicio ilegalitate?
Știu că-n Statele Unite, a căzut o bucată dintr-un perete (muncitori de mâna așaptea sunt peste tot în lume), și-a căzut pe un om, omorându-l. Constructorul a primit 20 de ani de pășcărie pentru omor. În cazul nostru, constructorul ce pățește?
– oare tavanul reparat cât va rezista? Tot 6-7 luni ca și construcția originală? Sau va ține mai mult, însă, în schimb, va cădea tavanul și-n alte camere?

Inițial, acesta a crezut că este singurul “nefericit“. Însă, a mai aflat că a picat tavanul și la alți doi vecini de bloc. Multe întrebări care vor rămâne fără răspuns. doar nimeni n-a murit, nu? Așa că de ce să facem din țânțar armăsar?

Rămâne la latitudinea fiecăruia dacă să-și ia acolo apartament sau nu. Anul trecut și eu mă arătasem interesat de acel complex, chit că era “departe de civilizație“. Tocmai la capătul metroului, departe de centru, însă blocuri noi, spațiu de parcare, loc de joacă etc.
Însă am fost sfătuit de mulți, inclusiv de tatăl meu, să nu fac prostia să-mi iau în complex rezidențial nou. Și mi-am adus aminte de pățania celor ce și-au cumpărat apartamente în complexul “Răsărit de Soare” de la Auchan titan. Unde, după 3 ani de folosire a blocului, s-au descoperit extrem de multe crăpături în zidurile de rezistență. Poveste veche, de prin 2005.

Am ajuns la concluzia că cel mai bun apartament să fie făcut în anii 80. Adică după 77 și înainte de 1990, când au început să facă treabă de mântuială. Dacă aveți apartament în bloc din 78-89, nu-l dați. Și-n niciun caz pentru a vă muta în vre-un complex rezidențial făcut după 2000.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.