CIFRA 7 SI MINUNILE EI. LE STIATI?

Daca nu, vi le voi spun eu. Le-am aflat la randu-mi intamplator, de ici, de colo, de pe la prieteni sau simpli colaboratori in ale ‘Net-ului, cat si din cele citite prin diverse publicatii. Dar, ca sa nu mai lungim vorba, iata-le:

– Exista, cum probabil, stiti: “7 minuni ale lumii antice”; ele sunt: Marea Piramida de la Giza, Gradinile suspendate ale Semiramidei, Templul zeitei Artemis din Efes, Statuia lui Zeus din Olimpia, Mausoleul din Halicarnas, Colosul din Rodos, Farul din Alexandria.

– Exista si “7 minuni ale Evului Mediu”: Colosseum-ul din Roma, Catacombele din Alexandria , Marele Zid Chinezesc, Stonehenge, Turnul din Pisa , Turnul de Portelan din Nanjing, Moscheea de la Hagia.

– Sunt definite si “7 minuni naturale ale lumii” si anume: muntele Everest, cascada Victoria, Marele Canion, Marele Recif de Corali, Aurora Boreala, vulcanul Paricutin, portul Rio de Janeiro.

– Exista , cum probabil se cunoaste, si “7 continente”, nu?: Europa, America de Nord, America de Sud, Africa, Asia, Antarctica, Australia sau Oceania.

– Curcubeul are de asemenea,”7 culori”.

– “Cerul este împartit tot în… 7”: atmosfera, exosfera, ionosfera, termosfera, mezosfera, stratosfera si troposfera

– Cele “7 pacate” capitale sunt….tot 7: lacomia, desfrâul,  avaritia,  invidia, mânia, lenea, trufia.

– Cele ” sapte virtuti”ale omului sunt: smerenia, darnicia, bunatatea, rabdarea, modestia, abstinenta si sârguinta.Deci,  7!

– Iar În Biblie se descriu cele… “7 zile” în care Dumnezeu a creat lumea.

– Grupul de ” 7 stele” denumit “Pleiade” este singura constelatie cunoscuta în fiecare cultura de pe Pamânt, actuala sau disparuta, datând de cel putin 40. 000 de ani; în mitologia greaca, Pleiadele erau sase surori împreuna cu mama lor, care au fost fugarite prin paduri de catre Orion Vânatorul pâna ce Zeus s- a îndurat de ele si le- a transformat în stele; Aborigenii numesc aceasta constelatie ” Wurunna ” si o asociaza cu zeul vânatorii, iar amerindienii o cunosc sub numele de “Constelatia celor sapte Fecioare” urmarite de un urs; Pleiadele se regasesc si în legendele aztecilor, ale incasilor, polinezienilor, chinezilor, hindusilor,  africanilor, precum si la egipteni.

– Cobra de la Angkor Wat din Cambogia are “7 capete”, copacul cosmic al samanilor are 7 ramuri si
tot 7 sunt sferele sau treptele ceresti.

– Exista, cum se stie, “7 zile” ale saptamânii denumite dupa cei 7 zei romani, care au dat numele lor celor 7 planete.

– exemplu, în Japonia, mitologia vorbeste despre Cei sapte Zei ai
Norocului (Shichifukujin)

– În cultura chinezilor, numarul 7 este proeminent; de exemplu, a saptea zi dupa prima luna plina din an este Ziua Omului; aceasta zi este considerata ziua universala a tuturor fiintelor umane de pe planeta; de aceea fi” 7 ” este considerat un “numar norocos” în mai multe culturi; de exemplu, fiecare chinez îsi sarbatoreste ziua de nastere la data respectiva (nu înseamna totusi ca nu o sarbatoreste si în ziua calendaristica în care a aparut pe Pamânt).

– Se mai spune ca, daca visezi “cifra 7” îti vei întâlni sufletul pereche.

– Cultura hindusa vedica sustine ca omul are “7 puncte energetice” sau
chakre.

– Vaca, un animal sacru în India , are 21 de nume, de trei ori cifra 7…

– Bushido sau “calea razboinicului” din cultura japoneza este un cod care ajuta samuraii sa însuseasca “7 virtuti”.

– În legendele budiste se spune deasemenea, ca dupa ce s- a nascut, Buddha s- a ridicat în picioare si a facut …”7 pasi”.

– Consiliul suprem al babilonienilor se compunea din “7 zei”, fiecare legat de un astru.

– În folclorul irlandez, al 7- lea fiu al celui de- al 7-  lea fiu are puteri magice.

– În folclorul iranian, pisica are 7 si nu 9 vieti si îsi poarta pisoii de sapte ori în sapte locuri diferite.

– Potrivit mai multor credinte, exista “sapte trepte” ale Raiului care corespund celor sapte corpuri ceresti ( Pamânt, Soare si celelalte 5 planete care se pot vedea cu ochiul liber); în iudaism si mahomedanism, al ” saptelea Rai ” este denumit Araboth si este casa Tronului Gloriei, care este pazit de cei ” sapte arhangheli”.

– La nuntile evreiesti, exista ” sapte zile ” de binecuvântari (Sheva Brachot).

– Dintre multele denumiri pe care vechii evrei le aveau pentru Dumnezeu, cele ” sapte nume ” ale acestei Divinitati pe care scribii trebuiau sa se îngrijeasca sa le scrie corect erau: El, Elohim, Adonai, Yhwh(Yehova), Ehyeh- Asher- Ehyer, Shaddai si Zebaot.

– Templul lui Solomon avea “7 trepte”.

– Roma a fost construita pe “sapte coline”: Palatina, Capitolina,Quirinal, Viminal , Esquilina, Caelan, Aventina; Roma a fost de asemenea condusa, la început, de o linie de “7 sapte împarati”.

Exista:

– “7 perioade” ale elementelor în tabelul chimic al lui Mendeleev.
– ” 7 note muzicale”.
– 7 compusi principali ai celulei vii: apa, substante proteice, lipide, polizaharide, acizi nucleici ADN si ARN, molecule organice, saruri minerale,

– “7 “este neutru pe scara PH- ului, apa pura are PH- ul 7.

– Exista 7 stadii ale dezvoltarii umane: embrionul, fatul, sugarul, copilul, adolescentul, adultul, batrânul.

– Marimea capului intra de 7 ori în înaltimea corpului.

– Dimensiunea ochiului este a 7- a parte din latimea totala a capului.

– Sunt 7 articulatii ale membrelor superioare.

– Potrivit studiilor stiintifice, 7 este numarul de ore pe care trebuie sa îl doarma un om pe noapte.

– În traditia hipocratica, numarul 7 guverneaza bolile corpului uman.

– Gargaritele au… 7 buline negre.

– Iar gâtul majoritatii mamiferelor este format din 7 oase!…

Si exemlpificarile ar putea continua! Ne vom opri insa aici convinsi fiind ca in toate cele spuse(exemplele date) nu este vorba de nimic miraculos, metafizic! Totul, sau aproape totul, provine , parerea mea, din domeniul intamplarii,a coincidentei. Sunt pure informatii din trairile vietii si din cunostintele adunate in ani. Luati- le ca atare!…

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.