Cum TREBUIE să-ți faci cumpărăturile în această perioadă?

Cum trebuie să-ți faci cumpărăturile? O întrebare banală, cu un răspuns simplu, dar care nu este pus în practică de mulți. Ar trebui să-ți faci cumpărăturile CU CAP. Doar că nu se fac așa, ci alandala, după cum vei vedea mai jos.

De exemplu, s-au găsit mii de speculanți care golesc rafturile magazinelor de spirt, clor și săpun antibacterian. Pe care apoi le vând la suprapreț ori online, ori în târguri. Ca o lovitură pentru ei, s-au închis piețele și târgurile. Și dacă nu-i vezi pe site-urile de vânzări, își fac poze pe rețelele de socializare cu tonele de spirt cumpărate:
– Să ajungă și la nepoți!

Dar răutatea nu se oprește aici, doar la produsele care stopează Covid-19. Nu nene, ăștia mai cumpără și sute de kilograme de făină, 20 de pâini, șervețele umede și fel de fel de alte chestii. Pentru unii la fel de vitale ca și aerul. Căci degeaba te duci la magazin să iei o pâine pentru ziua următoare, dacă singurele pâini găsite sunt ori din alea BIO la 12 lei bucata, sau vreo franzelă mușcată și aruncată în spatele raftului. Nu, nu e de râs, iată ce pot face unii “oameni“.

Avem 8 sfaturi pe care ar trebui să le urmăm cu strictețe, exact ca și cele 10 porunci transmise de Dumnezeu lui Moise. Porunci pe care majoritatea le urmăm și le socotim a fi un foarte bun ghid moral în societate. Tocmai de aceea, să nu le zicem acestor 8 reguli de mai jos porunci (cu toate că AR TREBUI), ci o busolă morală. Toate #AsteaAșaSeFac.

1. Evită transportul public. S-a dat lege militară cu tema asta, amenzi între 100 și 5000 lei pentru persoane fizice. Dacă n-ai adeverință de muncă (dacă te duci la muncă) sau declarație pe propria răspundere, te paște amenda. 

2. Nu ieși în public decât dacă e MUSAI. Gata cu plimbările prin parcuri, gata cu căscatul gurii prim magazine, așa, “de clăteală“. Cel puțin pentru o vreme. Te vei bucura de natură mai mult după o lună de stat în casă. Și vei aprecia mai mult libertatea. 

3. Stai la distanță de 1 metru față de ceilalți. Cu măscuță chirurgicală pe față.
– Dar nu se mai găsesc măști pe nicăieri!

Le faci singur, uite model mai jos:

Te costă cât, 50 de bani să faci o măscuță de unică folosință? Și dacă zici că nu te protejează, poți folosi 2 foi de hârtie.

4. Când alegi produse neambalate, pune-ți mănuși de plastic de unică folosință, pe care apoi le arunci. Nu te gândi că “sunt de plastic, omorâm planeta“, deoarece sunt biodegradabile, făcute în proporție de 75% din alge.

5. Cumpără DOAR strictul necesar. Așadar, nu tone de spirt sau gel antibacterian. Ar trebui să se dea o lege că nu ai voie să cumperi mai mult de 2-3 produse. Un magazin danez a rezolvat problema:

REPET, doar strictul necesar, nu ce-au făcut ăștia:


6. Folosește cât mai mult cardul pentru cumpărături, nu bani cash. Unii ar spune că asta se dorește, eliminarea banilor lichizi. Însă adevărul este că banii sunt extrem de murdari. Studiile arată că-n Statele Unite, peste 90% dintre bani au urme de cocaină. Nu știi pe unde au umblat banii, chiar dacă-i iei din bancomat. Poate au fost în mâna unui cerșetor, poate au fost în mâna unui piețar, ai unui băiețaș de cartier ș.a.m.d.
Așadar, folosește cardul. De cele mai multe ori e contactless și-l atingi doar pe el, nu diferite bancnote. Acasă îl poți spăla sau îl poți pune într-un card holder de plastic. Sau într-un plastic pentru card STB, care costă 2 lei.

7. Spală-te pe mâini și când pleci de acasă și când revii. Minim 20 de secunde, cu mult săpun. O spălare corectă pe mâini puteți vedea aici. (NSFW)

8. Curăță-ți des telefonul cu un șervețel antibacterian. Eu folosesc un prosop de hârtie pe care fâsâi niște spirt. Telefonul este, de asemenea, foarte murdar. Stă în buzunar, de multe ori lângă bani. Gândește-te că îți atingi fața cu el. Fața care poate fi transpirată, îmbâcsită de praf, apoi pui telefonul înapoi în buzunar. Apoi iar îl atingi de față. Bacteriile dau bairam acolo!

Tot la capitolul spălat și dezinfectat, curățați bine tastatura și mouse-ul. Și monitorul, că nu strică. Și ceea ce e mai important, stai acasă!

Articol participant la acest concurs.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
“Ehe, de când era Dumnezeu gornist în războiu!”

Ca aproape orice bărbat, îmi plac mașinile. Mici, mari, de teren, monster Trucks etc. Nu-mi plac însă tancurile, mașinile de...

Cum faci rost de gagici, lefter fiind

Ai sau nu ai bani e irelevant. Toți vrem gagici. Mă rog, majoritatea. Unii vor bărbați, dar nu mai intru...

DIN NOU DESPRE GLUME: GLUME MACABRE!

Din comentariul tau Francisc, vis a vis de un precedent articol semnat de mine, am aflat ca-ti plac bancurile. Bancurile...

Close