Vehiculele electrice sunt viitorul?

Am văzut primul vehicul electric acum vreo 20 de ani. Era o mașină prototip, Sunraycer. Prindea și 109 km/h. Dar era 100% electrică. Mi-am zis atunci că în mod sigur aceste mașini vor fi de viitor. Când lumea ori se va plictisi de atâtea războie pentru petrol, ori vor dispărea combustibilii fosili.

Mi-am dorit să am dreptul să conduc de mic. Pe lângă Feții Frumoși din basme, alți eroi erau pentru mine Evel Knievel și Bandit. Nu am reușit să iau permisul în 2004 când am dat prima dată. Când era încă orașul liber, nu ca azi. Abia în 2016 m-am văzut cu carnet. Îmi place să conduc, însă nu am unde. Că nu-s deloc un om răbdător. Nu-mi place să stau 10 minute ca să merg 50 de metri. Și dacă mă dau peste cap fac drumul ăla într-un timp mai scurt.

Și-i văd pe ăștia pe biciclete electrice cum fac slalom printre mașinile “parcate” la stopuri și semafoare. Cum de ei merg fără probleme și noi dormim în trafic? Și pe lângă faptul că dormim, poluăm o grămadă. Celebrul Iustin Capră avea o vorbă: Automobilul este o crimă. Automobilul are scopul să ne transporte. Dar nu ne transportă pe noi, se transportă pe el. O mie de kile ca să transporte 70-80 de kile, şi dacă punem cap la cap toate conversiile, rezultă 2% randament şi 98% distrugerea atmosferei.

Ceea ce este adevărat. Citisem undeva că nici 5% din benzina pe care o consumă un motor cu combustie internă nu e folosită la propulsie și restul se arde absolut aiurea, fără niciun folos. Uite, de exemplu, am văzut cum unii care erau mult pe drumuri își găteau mâncarea pe motor. Înveleau bine carnea și legumele în folie de aluminiu, le așezau pe motor și mergeau 200 de kilometri. Apoi serveau prânzul “la botul cailor putere“.

Însă tot e puțin. Căldura aia se pierde în atmosferă. Mai rău e că o și poluează.

Așa că sunt atras de chestiile electrice. Primul lucru fascinant pentru mine în acest domeniu a fost o lanternă cu dinam. Pe care am văzut-o acum nici 10 ani. Și mi-a rămas în minte. Știu că un prieten și-a făcut un dispozitiv prins la bicicletă și cât pedalează i se încarcă telefonul. Dar dacă ar avea o bicicletă electrică pe care o poate reăncărca pedalând? Adică merge cu bicicleta fără să dea la “cele 2 pistoane” până se consumă bateria. Apoi pedalează ca la o bicicletă normală, reîncărcând bateria în acest fel.

Mi-ar plăcea să am și eu o bicicletă electrică. Păcat că nu știu să merg pe ea. Nu-mi pot ține echilibrul. Am bicicletă degaba, o ține Răzvan în beci. Mi-ar plăcea una cu 4 roți, cum avea Screech în “Salvați de clopoțel“. Doar așa aș putea să-mi țin echilibrul pe ceva. Și-aș zburda până la muncă. În 20 de minute aș ajunge liniștit. Acum fac o oră, chit că-s cu mașina, chit că-s cu RATB-ul. Și ce rezolv? Ori consum benzina care e scumpă, ori întârzii că autobuzul e ditamai animalul și nu se poate strecura în trafic. Ar mai exista varianta cu tramvaiul, însă trebuie să schimb 2 tramvaie. Sau metroul, însă am de mers pe jos, plus abonament lunar. Oricum ai da-o, tot ceva nu-i bine.

Și-atunci, cea mai eficace metodă e un vehicul electric. Ceva mic, o bicicletă, un scuter, sau un skateboard electric

Cât trăiește, omul învață. Nici nu știam că există așa ceva până acum. autonomie 20 de km, timp de încărcare 2 ore. Plus viteză maximă de 30 km/h. Păi îl încarc o dată pe zi, când ajung acasă de la muncă. a doua zi îl iau încărcat și ajung cu el acasă cân i se termină bateria. Sau, ca să nu consum curentul de acasă, îl ăncarc zilnic la muncă. Jumătate de bateria cât ajung acasă, jumătate cât ajung la muncă, îl încarc și tot așa. Cine-a zis că românul nu e descurcăreț?

Nu știu dacă ați auzit de ziua bicicletelor electrice la evoMAG, de pe 16 iunie. Dacă nu știați, păcat. Ați ratat ceva foarte frumos. Puteați testa toate vehiculele electrice din oferta magazinului.

Și dacă v-am captat atenția vorbind despre vehiculele electrice “pentru buzunarul fiecăruia“, puteți câștiga și voi unul, participând la acest concurs.

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.