Filmul Diablo. Spoiler alert!

Am terminat de vizionat pelicula intitulată Diablo. Nu are nicio legătură cu jocul. Coperta în genul western de calitate, un gagiu cu-n revolver în mână. Și-un nume sonor – EASTWOOD. Nu Clint, ci fi-su, Scott.
Hai să vedem ce-o fi cu ăsta, mi-am zis în barbă, mai ales că-n distribuție mai vedeam două nume cunoscute. Walton Goggins (Shield, Cei opt odioși) și Danny Glover (Armă Mortală, Predator 2, Dirty Grandpa)
images

Am zis că din acest trio sonor, nu va ieși decât ceva frumos. Vai, cât m-am putut înșela!

Filmul ne aruncă în mijlocul acțiunii, dacă îi putem spune așa, cu Jackson (Scott Eastwood) care își caută nevasta disperat, deoarece aceea fusese răpiă de niște mexicani. Îi dau ăia foc la casă și-l lasă leșinat. Pleacă eroul nostru la drum. Și timp de vreo 15 minute ăsta călărește, se mai uită la iarbă, la copaci, la munți, la… aia mă-sii.

La un moment dat, spălându-se omul pe față la râu, un netrebnic de copil indian trage niște săgeți pe lângă el. Ăsta pune mâna pe armă și trage către copil, speriindu-l de moarte. Se duce la el, îi ia arcul și-l aruncă cât colo, apoi îl lasă să plece.

– Uite băi ce băiat bun, îmi ziceam, cum dă el dovadă de spirit iertător, eu unul îi dădeam câteva șuturi în fund puradelului!

Iar pleacă ăsta călare pe cal, iar se uită la munți, la copaci, ciripit de păsărele, mai bea din apă, mai ține-n gură un pai. Într-un luminiș vede o căruță și un chinez care umbla la osie, o ungea cu vaselină. Se apopie ăsta de chinez cu “Alo, domnu’“, “Tataie“, “Bă surdule“. Ăla tăcea chitic. Și cum se apropie el să pună mâna pe chinezoi, se întoarce ăla cu pușca la el și-l amenință.
– Vrei să mă jefuiești, nenorocitule!
– Nu bă, ce, ești cu capu’?
– Lasă că știu eu! Hai, cară-te de unde ai venit și lasă-mă în pace!

În timpul ăsta, dintr-un boschet, din spatele chinezului, apare Walton Goggins, cu un pistol în mână. Se apropie încet de chinez și-l împușcă de la 10 cm fix în spate. Jackson stătea și se uita ca boul la scenă.
– Ăsta e drumul meu! zice criminalul. Dacă vrei să treci p-aici, îmi dai bir.
– Uite mă, exact ca-n Harap-Alb,
mă gândeam eu.
– Ce bir mă?
– Păi, să vedem… tot ce ai!
– Du-te băi nemernicule… Îți place să te iei de tinerii frumoși în păduri, că-i vezi neînarmați!
– Dă-mi calul tău. Ăla e birul ce-l vreau.

Și se apucă ăștia doi să se ia la bătaie. Îl apucă de subțiori, îl aruncă-n sus și-l bagă-n pământ până la glezne. Câțiva pumni în gură, criminalul geme pe jos, Jackson pune mâna pe armă și… criminalul dispăruse de lângă el. Se auzea însă un râset diabolic în pădure.
– A, deci crimilalul ăsta, Spânul, zmeul, e chiar dracul! Deci d-acolo vine numele de Diablo al filmului. Pădurea e blestemată și ăla omoară nevinovații, să le ia bruma de avere. Bine i-a făcut Eastwood ăsta, i-a tras-o de l-a găsit amețelile! mă bucuram.

Revin la Jackson. Iar merge ăsta prin pădure, adulmecând mirosul ierbii, admirând copacii, văile, munții în depărtare și calul nechezând a mulțumire. Se pune pe înserat să își facă popas și îl împușcă dintre niște copaci unul în piept. Cade ăsta p-acolo, se tăvălește, dar își revine la fix cât să-i curme calului suferința, deoarece și bietul animal primise un glonț în trup.

Târâș, grăpiș mai merge ce mai merge până cade leșinat în pădure. Apare un indian care-l trage până în cortul lui. Indianul ăla, tatăl puradelului de mai devreme. Ăla cu săgețile.
Și indianul ăsta, om bun, ia niște ierburi, niște balegă de cal, le amestecă, le mestecă și i le pune ăstuia pe rană. Apoi, împreună cu alți indieni din sat (erau 4 corturi acolo) îi dau ăstuia cactus. Și începe bietul flăcău să aibe halucinații. Și-l vede pe frate-su, mort, cu ochii și urechile sângerându-i, care-i spune cu un rânjet tâmp:
– Nu e vina ta, frate, că m-ai împușcat. E vina războilui. Tu doar m-ai împușcat și m-ai lăsat acolo, pradă câinilor…

Se trezește ăsta din halucinații, iar indienii foarte sălbatici în jurul lui, îl gonesc. Îi dau un cal, pălăria și arma și-i fac sem să plece. Jackson voia să-i dea pușca copilului, însă indienii au sărit pe el să-l bată, apoi i-au întors spatele. Și cum stătea ăsta și se gândea ce-i cu comportamentul alandala al indienilor, apare iar dracul (Walton Goggins) și-i împușcă pe la spate pe indienii mai în vârstă, copilul reușind să fugă printe copaci.

Iar merge ăsta de iese din pădure și dă de niște case. La una din ele bate la ușă și apare Danny Glover și-o negresă tinerică.
– Sunt Jackson, am luptat împreună în război.
– Știu. Uite asta e nepoata mea, Marghioala
(dracu știe ce nume avea aia, am uitat). Ce cauți aici?
– Trei mexicani mi-au răpit soția.
– Bă băiatule, ce rău îmi pare. Hai să dăm apă la cal și să-ți spun. Ieri seară i-am văzut pe aici. Erau oameni așezați, cu privire evlavioasă.
– Nenorociți, mi-au răpit soția!
– Du-te și ia apă de dă-i la cal. Ia din râu, că asta din puț nu-i bună.

Și cât se duce ăsta să ia apă, Danny Glover se duce în casă și-i dă un pistol nepoate-sii:
– Ăsta e un nenorocit, a ucis o grămadă de inși în război. Dacă mi se întâmplă ceva, fugi!

Și cum iese ăsta afară, Jackson vine cu găleata în mână către el. N-apucă să spună vreo 2 cuvinte, că apare iar dracul cu-n pistol și-l amenință pe negrișor.
– Spune-și rugăciunile!
– Jackson, te rog, încetează cu nebunia asta!
– Spune-ți mă rugăcinile!

Și acum se observă că, de fapt, cel care-l ameința pe negrișor era… Jackson, băi nene! Adică dracul era așa doar o proiecție a minții sale. Și de fapt, el era criminalul indianilor și-al chinezului.

Îl împușcă pe negru, în timp ce nepoată-sa fugea speriată din casă, peste dealuri. A lăsat-o în pace, cu un rânjet sălbatic pe față și-a plecat mai departe la drum. A dat de mexicani și de nevastă-sa la un râu. Aia era așa, mai într-o parte, privea apa și cum îl vede lângă ea începe să țipe și să fugă speriată:
– Guillrmoooo! strigă ea către un mexican.

Jackson pune mâna pe armă și împușcă pe unul dintre mexicani, în timp ce ceilalți doi, împreună cu fata fug. Ajung în satul lor (vreo 6 case de lemn într-un câmp), unde se baricadează cu toții în case. Femei, copii și vreo alți 6-7 bărbați.

Vine Jackson tacticos, înncepe să urle că-și vrea nevasta înapoi. Apar mexicanii de prin case, trăgând către el. N-am văzut țintași mai tâmpiți ca ăștia. Din 10 metri distanță de țintă să tragi la 20j de metri pe lângă, nici în filmele cu prosti n-am văzut. Împușcă Jackson toți mexianii, năvălește peste gagică în casă:
– Nu, te rog, lasă-mă! Începe ea să urle. Guillermo e soțul meu, ce-a fost între noi a fost doar o aventură de-a noapte!
Și se apucă să-l sărute. Și-n timpul ăsta se aude un zgommot de armă. Ea îl împușcase în burtă.

De partea cealaltă a ușii, Guillermo cu arma pregătită striga după femeie. Se deschide ușa și apare ea și Jackson, rănit.
– Încetați. Te rog, nu-l împușca!

Nu știu către cine a fost ruga ei. Deja nu mai conta, după asemenea porcărie așteptam să văd deznodământul.
– Are dreptate, spuse mexicanul. Prea multe crime.

Iar Jackson, cu un rânjet pe față, îl ia pe mexican în cătare. Și se termină filmul cu un foc de armă.

Nu se știe cine pe cine a împușcat. Jackson pe mexican sau pe curva aia, sau mexicanul pe el răzbunându-se. Nu știu, nu contează. E cu cai, cu pistoale, cu indieni. Cică western bun. Și e cu Eastwood. Nu contează că nu e cu ĂLA bun, ci cu fi-su.

Un amalgam aiurea, film turnat în 3 zile și-o noapte de beție în maxim 3 kilometri de câmp și pădure. Un film extrem de slab. Jocul actoricesc… Danny Glover as usual, a avut 3-4 dialoguri, Walton Goggins absent, vorbea în dodii și mult, fără rost, iar Eastwood ăsta încerca niște fețe de-ale lui ta-su dar eșua lamentabil. Totuși, rânjetele alea diabolice îi ieșeau de minute. Dacă aveam ceva la bord, poate mă speriam. Alea i-au ieșit doar.

Comments

comments

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
AN NOU, DAR CU METEHNE VECHI!

Iata, a trecut Craciunul, s-a dus odata cu Revelionul si vechiul an, au trecut deja si primele cinci zile din...

Românii sunt inventivi!

Azi e altă zi în care văd chestii frumoase făcute de români. Avem ghișeul electronic! Știți cum e să stați...

MANAGER VERSUS DIRECTOR SI…. EPIDEMIA DE SEFI!

De mai multa vreme, cam de cand am scapat de comunism si ne- am ...europenizat, in Romania conceptul de ,,...

Close