Păreri după un an de șoferie

Pe 13 octombrie a.c. am împlinit un an de când mi-am luat (după încercări nenumărate) să-mi iau carnetul de șofer. Trec peste răutățile de genul “alt tâmpit în trafic” și glumele răsuflate cu “zi-ne pe unde mergi ca să ocolim zona” și aștern pe foaia virtuală câteva păreri personale.
Am condus aproape zi de zi de când mi-am luat Volkswagen Polo (prin martie cred).

Prima chestie care mi-a sărit în ochi a fost cea a consumului de combustibil. Ieșisem undeva pe la 350-370 lei lunar pentru un drum de 14 km (acasă serviciu și retur) de 5 ori pe zi, plus alți 10-15 km în weekend. Motor de 1.6 benzină, clar mașina nu este de oraș ci de drum lung.

Așadar, pentru începători recomand o mașină mică, pe motorină. La 5-6 liti în oraș, uiți să-i faci plinul. Pentru un an sau doi chiar, mașina va fi perfectă. Nu vă gândiți că “nu trage“, că nu veți pleca pe munte după 3 zile și va trebui să tractați un prieten cu SUV. Asemenea brontozaur nu-l pot tracta nici eu la deal.

Am observat că șoferii sunt absolut demenți. Va trebui să vă purtați singuri de grijă. Nă va fi nimeni lângă voi să vă pună frână sau să tragă de volan. Te văd începător și-ți vor tăia calea fără probleme. Nimeni nu vrea să stea în spatele unui începător din două motive:
1) merge foarte încet
2) poate frâna când nu te aștepți

De aceea, cel mai bun sfat pe care îl pot da unui începător este ca primele drumuri să le aibă cu cineva care are carnet de mulți ani în scaunul din dreapta. Iar drumurile singur să fie drumuri în jurul blocului, până la piață sau până la mătușa, la 3 stații de tramvai.

De asemenea, să învețe bine bordul mașinii pe care o vor conduce. Ce face fiecare buton, fiecare manetă. Altfel, vor face cum am făcut eu, când, în trafic, uitându-mă în bord ca să aprind farurile, am frânat prea târziu și-am bușit o Skoda. Amiabilă, mă va costa (la anul) 700 lei (în plus la asigurarea pe următorii 2 ani parcă).

Mergeți încet. Nu cu 30 la oră, dar nici cu 60. Chit că traficul se mișcă în mod constant cu 60-70 la oră (depinde de zone și ore), mergeți cu 45, pe prima bandă. Lăsați-i să vă înjure, că nu vă pot atinge. Atenție la drum, nu la toți tâmpiții care latră injurii pe geam. Puteți merge pe banda a doua dacă știți drumul bine (mergeți pe el zi de zi) și știți că pe prima bandă sunt parcate mașini una după alta.

Luați-vă în portbagaj vreo 6-8 PET-uri de 2 litri, umplute pe jumătate cu apă. Duceți-vă la un poligon auto și exersați parcările și garările. Eu nu am făcut treaba asta și am probleme la părcările laterale. Garare n-am făcut decât la școală. e mai bine să loviți o sticlă decât o altă mașină sau pe-a voastră.

Reglați oglinzile exact cum v-a spus instructorul. Mânerul ușii din față să se vadă în colțul de jos al oglinzii (cel interior). Astfel veți vedea și traficul din spate, cât și bordura. Eu am nesocotit acest sfat și lăsam oglinda cât mai ieșită în afară, să văd traficul la 10 kilometri în spate. Apoi nu vedeam să parchez, deoarece nu aveam reperele corecte.

Comments

comments

6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.