RUSINE, MARE RUSINE!…

Oare ce-as mai putea sa spun acum, dupa acest penibil 1-5 al FCSB-ului in disputa de aseara cu LAZIO Roma!? Doar ca dl Gigi Becali, patronul, este tentat meru de profit, nu de fotbalul de performanta! Ca urmare echipa (mult spus! ), de fapt o adunatura eterogena schimbata de la an la an, cat chiar si mai des (!) si-a pierdut din ce in ce mai mult o calitate pe care orice mare echipa de fotbal si nu numai) o are: sa aiba fotbalisti cu mare vechime in lot, care sa devina simboluri pentru suporteri si care, mai ales, sa  ajute la crearea unei imagini bune pentru ceea ce inseamna loialitatea fata de un club. Ca sa alcatuiesti o echipa buna, competitiva, capabila sa se intreaca cu formatii de prim plan (nu numai cu alde Gaz- metan, Chiajna. Juventus &), ai nevoie de timp, de continuitate. Fotbalul este un joc de echipa, nu doar o alcatuire intamplatoare,  bazata numai  pe castigul ( cat mai mare si cat mai rapid! ) patronului!

El, recte dl Becali, nu stie acest lucru, sau se face doar ca nu- l stie! Stie in schimb, sa aduca fel de fel de jucatori, fie intre ei si unele valori, sa- i …cumpere (zice mereu, ca pe banii lui!) azi,sa- i aiba, sa zic, si maine, iar poimane sa- i vanda dupa placul lui si-al impresarei (se stie cam cine-i), care si ea are acelasi interes de castig,dar si de faramitat echipa! Cum sa vinzi( urat si chiar penibil suna!) in plina competitie tocmai pe cel mai valoros si mai necesar component?! E vorba, desigur.de portarul Nita, ultimul plecat dar si cel mai longeviv dintre titulari!! Ceea ce se petrece acum la FCSB este total opus strategiei pe care o adopta marile echipe de pe continent si dinlumea intreaga. Uitati- va la Lazio, acolo unde compatriotul nostru, Radu Stefan se afla de peste 10 ani , la Bufon, al 17 -lea sezon, Iniesta de 16, Ribery de 11 s a m d.

Rasfoiti pe cat posibil si istoria Stelei, de peste 7 decenii, si veti vedea ca nivelul maxim de sezoane consecutive bifate in tricoul ros- albastru este de …14 ani! Dupa 1989, longevitatea in lotul Stelei a mai scazut, mai ales din cauza faptului ca s- a dat frau liber jucatorilor pentru a pleca peste hotare, mai ales in Occident de unde, fie ca unii s- au cam pierdut, fie ca freaca bancile de rezerve, fie ca se reintorc in tara, ca …marfa expirata! Si totusi , asa stand lucrurile, Radoi,Gheonea , Gherasim, Paraschiv s a au imbracat tricoul FCSB_ului cate 8- 9 sezoane! Acum, spre exemplu, de cand Becali face dar  si desface TOTUL , numai intr- un singur sezon, 9 din 11 titulari , au disparut dintr- un foc! 

Ca sa-si asigure banisorii, patronul a vandut pe banda rulanta f multi jucatori. Unii precum Hamrun. Boldrin, Varela etc fiind fotbalisti de valoare la care  insa, …comerciantul don Becali , a renuntat in fuga mare!  Doar cu gurita ‘ mnealui spune ,  mereu, intre alte trasnai, ca pe el fotbalul nu- l intereseaza! In acelasi mod spunea si acum,  cu ceva timp in urma,  ca pe primul plan este  castigarea camionatului,  dupa care,  gata,  principalul obiectiv e Competitia europeana! Acum, dupa ce s- a facut , din nou,  de rasul Europei, dupa ce ,,valorile”aduse de el pt a fi repede vandute, au mimat, nu jucat, fotbal, oare ce mai spune!?  FCSB a ratat  nu numai calificarea în optimile de finală din Europa League, pierzand categoric pe terenul lui Lazio, 1- 5 (2- 5 la general), ci a aratat ca o grupare de diletanti,fara nerv, fara fantezie si,in special, f ara cunoasterea acestui sport pe care zic ei, jucatorii, ca- l practica! Am anexat special si imaginea cu notele primite de ,,fotbalistii”in exces laudati dupa prima intalnire cu Lazio, ca sa vedeti si dv cam pentru cine suferim noi, suporterii (si nu numai)! Rusine, mare rusine! Dealtfel pornind din 2010,  FCSB-ul a suferit o înfrângere umilitoare în Europa fiecare an, cu excepția lui 2014.

Iar in disputele interne, cele cateva  bune rezultate au fost tocmai  din perioada in care, marele patron, care ar trebui sfatuit sa se ocupe de alte afaceri, nu cu fotbalisti, se ,,odihnea” nitelus prin penitenciare! Aceleasi sfaturi, dar de alta natura, ar fi potrivite si pentru o parte dintre unii gazetari mult prea entuziasmati de acea intampalatoare victorie a FCSB- ului, din primul meci cu Lazio(1- 0) si care, ieri,  titrau chiar pe prima pagina,  un,,inflacarat indemn adresat jucatorilor FCSB- isti, cica sa… faca totul ,,pentru a intra in istorie”! Ascultatori si receptivi, jucatorii au si facut- o! De fapt, ei se afla mai de mult in istoria… contraperformantelor!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Exportăm vaci în China!

De curând, România și China au încheiat un contrat prin care România va exporta cca. 500.000 vaci din rasa Bălțata...

NOUL AN SCOLAR BATE LA USA

  Peste putine zile va debuta noul an scolar 2019-2020,un nou drum,o noua si insemnata etapa in viata fiecarui elev.Cum...

Prison Break

De vreo 3 săptămâni am început să mă uit la Prison break. Asta ca să văd şi eu un serial...

Close