Utilaje de foraj

Mașini de găurit, echipamente utilizate pentru a face găuri în pământ pentru activități precum prospectarea, forarea puțurilor (petrol, gaze naturale, apă și sare) și explorări științifice. Găuri în rocă pentru a pune mici cantitati de explozibil este o operațiune în tunelare. minerit și alte excavări.

Majoritatea mașinilor de găurit moderne sunt fie cu percuție (acțiune asupra rocii sau a solului prin impact), fie rotative (care implică o acțiune de tăiere sau măcinare). Un exercițiu rotativ-percutant combinat folosește ambele tipuri de acțiune atunci când duritatea stratului o solicită.

Cel mai simplu burghiu rotativ este șnurul de pământ, care este acționat manual și seamănă cu șnurul de lemn folosit în tâmplărie. Filetul de pământ, folosit în principal pentru găuri în pământ relativ moale, este armat fie cu un burghiu în spirală, fie cu un burghiu tip pod. În ax se adaugă secțiuni succesive pe măsură ce gaura se adâncește.

Forajul rotativ poate fi adaptat pentru utilizare în orice unghi și este potrivit pentru minerit subteran. În majoritatea forajului rotativ, tijele goale de oțel asigură circulația apei de răcire sau a altor fluide. Există trei tipuri de găuri rotative: (1) biți de tracțiune, care taie roca cu două, trei sau patru aripi, uneori cu vârf de carbură de tungsten și sunt utilizate mai ales în roca moale; (2) bucăți cu role, care acționează cu o mișcare de strivire cu ajutorul unor dinți în formă de pană și sunt folosiți pentru roca mai dură; (3) biți de diamant, care macină roca. Bitul cu diamant de tip coring face o gaură inelară, al cărei miez oferă o secțiune transversală a stratului pătruns și este utilizat pentru prospectare.

Forajul percutant este mai lent decât găurirea rotativă, dar are o serie de aplicații speciale, cum ar fi găurile superficiale. În foraj percutiv, loviturile sunt aplicate succesiv pe o unealtă fixată pe tije sau pe un cablu, iar instrumentul este rotit astfel încât o nouă porțiune a feței să fie atacată la fiecare lovitură.

Un alt burghiu percutant simplu este format dintr-una sau mai multe lungimi de țeavă din fier forjat deschisă la ambele capete, condus de un ciocan greu sau, pentru găuri mai mari, de un șofer ușor. Un al doilea cilindru este scufundat în interiorul primului, iar apa este pompată pe conducta interioară pentru a slăbi solul și a ridica resturile. Pentru foraj adânc, forajul rotativ a înlocuit aceste metode.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.