VA MAI REAMINTITI DE MIRCEA CRISAN?

Satul de atatea necazuri, de minciuna, dezordine si coruptie, de “minunile”ce le intalnim mai la tot pasul, astazi m-am gandit ca n-ar strica si o mica deconectare. Asa ca, m-am hotarat sa abordez un subiect mai amuzant, deci mai hazliu, sa-i zic asa, in masura sa ne mai descreteasca fruntile. Eventual, sa si mai zambim nitel. Intrebarea din generic se adreseaza indeosebi celor trecuti de prima tinerete, celor care, cu multi ani in urma, in acei ani de trista amintire, au avut insa prilejul sa se amuze si sa se mai inveselesca de glumele (pline de continut si miez umoristic) spuse, cu mult talc, de regretatul Mircea Crisan. Pe buna dreptate, poate, va intrebati: cine a fost, in fond, Mircea Crisan?! Raspunsu-i foarte simplu si la obiect.

A fost unul dintre cei mai mari comici ai Romaniei! Un artist desavarsit, considerat pe buna dreptate, drept urmasul marelui Constantin Tanase. Numele lui a ramas sinonim cu umorul amar, spumos, cu umorul acelor vremuri, rostit in intuneric dar ascultat de milioane de romani fie de la radiouri (chiar si cu baterii!), din salile de spectacol, din filme si, dupa ani, prin intermediul micilor ecrane. Cand mi-l reamintesc imi dau seama ca impresia lasata este una totala, fara egal, a unui mare comic posesor al unui stil irepetabil. Parca-l vad intrand in scena si cum incepea sa turuie, spre deliciul publicului spectator, o casada de anecdote una mai cu reusita ca alta!Pur si simplu, curgea (un fel a spune) umorul din el intr-un fel inimitabil!Mircea Crisan n-a facut niciodata umor din scalcierea limbii (cum se cam face acum!), ci a dat umorului sensuri profunde. In vasta sa cariera artistica el a fost si un bun comentator al actualitatii, al vietii politice in special, al curajului de a trai. In orice ipostaza, artistul (prezent si-n numeroase filme ale vremurilor) stia sa faca o fina si reala radiografie (inteligenta) a socialului romanesc. Iar publicul il adora!El a trait, trebuie spus, intr-o perioada in care nu era voie sa spui mare lucru, dar reusea!Nu agresiv sau vulgar, cum se poarta-n zilele noastre (!) ci bazat pe texte bine gandite si ticluite-ntocmai. In special prin celebrele-i monoloage si scheciuri. Avea, intre altele, si deosebitul talent de a imita fel de fel de pasari, animale si chiar coloane sonore din film!

La un moment dat, constient si satul de ce se petrecea in Romania acelor ani, M Crisan profitand de un turneu in Franta si in 1967 s-a hotarat sa nu se mai intoarca in tara. Se stabileste mai apoi definitiv in Germania Federala, unde ramane pana-n ultima clipa a vieti. Moare la varsta de 89 de ani, pe 22 Noiembrie 2013, fiind inmormantat la cimitirul evreiesc din Dusseldorf. Pana atunci, pana la finalul vietii, el isi continua activitatea artistica, iar bancurile pe care le spunea la Europa Libera erau notate de Securitate si interzise cu desavarsire in tara noastra!Dar cu toata interdictia, glumele sale circulau pretutindeni!Iata si cateva mostre:,, Stiti de ce tovarasa Elena Ceausescu a primit Premiul pentru cea mai buna agrcultoare a Romaniei?Pentru ca ea a arat o tara intreaga cu un singur bou!”;,, Un internat dintr-un azil de nebuni e intrebat:Dumneata de ce ai ajuns aici?Am vrut sa fug peste hotare. Dar pentru asa ceva se sta la inchisoare, nu la balamuc. Da, dar eu am vrut sa fug in Uniunea Sovietica. . . “;,, Nicolae Ceausescu in vizita la un camin studentesc. Studentii, nemultumiti de cantina, cer sa li se mareasca indemnizatia, Se aproba cresterea de la 10 la 12 lei pe zi. Urmeaza vizita la o puscarie, acolo unde detinutii sunt si ei nemultumiti (nn-ca si acum!) . Se aproba cresterea indemnizatiei de la 5 lei la 50 de lei. Ion Gheorghe Maurer, revoltat, cere cuvenitele explicatii. N. Ceausescu ii zice:Taci ma, nu fi prost, ca noi studenti nu mai ajungem!”. . .

Va spuneam ceva mai sus ca, intre multe alte caliatati artistice, M C. avea si talentul de imtator. Un fost coleg de-al sau isi reaminteste ca, pentru un anume spectacol avea neaparata nevoie de o . . . cucuvea! A apelat la Mircea C si treaba s-a rezolvat cu un succes nebun. Dealtfel fonoteca teatrului de comedie cat si cea a Radioului erau pline cu fel de fel de imitatii,, marca Mircea Crisan”Toate insa ascunse de furia Securitatii care ordonase stergerea imediataa oricarei urme a,, fugarului si tradatorului de tara”!Desi artistul era de etnie ebraica, lui ii placeau f mult si anecdotele cu. . . . evrei! Le povestea cu un haz deosebit. Iata doar doua, din numeroasele bancuri de arhiva:

Sfatul:

-Itic vine la rabin: Rabi, rabi, nevasta mea ma inseala. /Divorteaza!/Da, dar eu nu pot trai fara ea. . . /Nu divorta!/Da, dar am scandaluri de dimineata pana seara tarziu. Inebunesc. /Divorteaza!Da, dar mie imi place sa mananc numai ce gateste ea/Nu divorta!/Da, dar ea e o mana sparta, cheltuieste tot. . . /Divorteaza!/Dar eu fara ea nu pot, stie toate socotelile, afacerile. . . /Boteaza-te!/Cum asa, Rabi?/Asa, ca sa mai bati capul si unui popa!/

Iese Mayer, gol!

,,Nu te speria, eu, prietena mea si cei 8 copii ai mei suntem toti in pielea goala. /Si cine-i Mayer, de la etaj?-intreaba postasul/Ah, e Mayer care s-a insurat cu fosta mea nevasta, cu cei 6 copii ai mei/Si Mayer de la subsol?/Ah, e Mayer cu care a fugit actuala mea nevasta, cu cei 7 copii ai nostri/Inteleg, pai dumneata nici n-ai timp sa te mai imbraci”

Alte marturii din bogata si inegalabila activitate a acestui mare artist de comedie, o puteti viziona si in clipul video alaturat. Prin tot ce a facut in lumea teatrului (si nu numai) Mircea Crisan ramane pentru noi, un umorist si textier de ne egalat!Ce va ramane insa de la cei care o fac acum pe,comediantii”, vom trai si vom vedea!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Vând bijuterii

Na, c-o fac şi p-asta. Îmi pun câteva bijuterii, în special inele de-ale mele, plus două de-ale nevestii la vânzare....

Vreți străzi libere? Amendați taximetriștii!

Știți cum se pot rezolva 2 chestii dintr-un foc? Adică și străzi libere și locuri de parcare? Inițial, poliția, aia...

Viitorul educației în România

Ca să te apuci de un subiect așa delicat îți trebuie nervi tari, o ditamai ladă de bere (cu lămâie)...

Close