Vizită în HD – 2016 – ziua 1

Al treilea an în care am fost invitat la evenimentul #VizitainHD. Și ca de fiecare dată, m-am dus cu drag. Joi dimineață m-am trezit, mi-am făcut bagajul și m-am pregătit sufletește de drum. Toate bune și frumoase până s-a făcut ora 13:20 când am sunat la taxi. Trebuia să mă văd cu Veve la ora 14, așa că aveam timp să ajung acolo în jumătate de oră.
Însă socoteala d-acasă nu se potrivește deloc cu cea din târg, firmele de taxiuri parcă vorbindu-se să nu-mi găsească niciun taxi. Am dat telefoane la 7 firme de taxi și nu am găsit mașină până la ora 14.
Mi-am luat bagajele și m-am dus la colțul străzii, doar-doar, oi găsi acolo un taxiu. Ce vorbești domnule? Colțul gol de taxiuri, deoarece era o mașină de poliție acolo. La telefon dacă sunam iar mi se zicea că m-am u anunțat că n-au mașini.

Într-un final a venit un nene, m-am suit și p-aci ți-e drumul. Am ajuns să mă văd cu Veve, Cosmin și Magda exact când aceștia încărcau bagajele în micuțul portbagaj al Ginei. Despre cum a fost drumul, citiți aici.

Am ajuns seara pe la 10 și jumătate. Ne așteptau Sebi și Călin dintre organizatori. Am făcut cunoștință rapid cu ceilalți și m-am revăzut cu Traian, Raul, Ghiocela, Ionel, Tudor și Diana.
Am mâncat o pizza bună de la Pizzeria Napoli (cumpărasem eu ketchup iute de pe drum, o nebunie), apoi după berile de rigoare am mers să continuăm socializarea la Sara Cafe Bar.

Pe drumul de la hotel la cafe-bar am văzut unde sunt băncile de care aveam nevoie, astfel încât a doua zis să fac o vizită la Raiffeisen și banca Românească să fac niște depuneri. E frumos la Hunedoara că e orașul mic și te poți trambala dintr-un capăt al altuia în jumătate de oră, pe jos, mergând agale.

S-a băut, s-a râs, s-au făcut o mulțime de poze, însă s-au și discutat lucruri serioase. Am stat de vorbă cu domnul Raul Scurtu, managerul cafenelei. L-am întrebat dacă și acolo există fel de fel de “ciumegi” ai orașului, care îți vin pe cap a doua sau a treia zi după ce-ai deschis stabilimetul și-ți pun “taxă de protecție” sau “taxă de șmecher“, după cum se întâmplă în București, de exemplu.
– Treaba asta e cam peste tot, însă trebuie să știi cum să faci să te lase în pace.
– Dvs. cum ați reușit?
– Eu am avut aici un butic, al tatălui meu, apărut demult, în anii 90, când încă nu apăruseră șmecherii cu taxe de protecție. Și m-am extins an de an.
– Barul de când îl aveți?
– Din 2003. Atunci am extins cele 2 buticuri și-am făcut barul. La început mai micuț. însă s-a extins la dimensiunea pe care o vedeți acum. La început nu avea terasa.
– Și nu ați avut probleme?
– Nu, am știut cum să tratez cu ei. Ne știam, trăind în cartier de peste 30 de ani, ne cam știam unul cu altul, însă nu la nivel de prietenie. Au încercat să vină mai beți și le-am interzis accesul, frumos. “Azi avem o onomastică“, de exemplu. A doua zi veneau și își cereau scuze că au fost bine abțiguiți. Nu le refuz categoric accesul, nimănui nu-i fac asta. Omul vine, bea, plătește, dă bună ziua și pleacă, fără incidente. Ești om cu mine, sunt om cu tine, asta e deviza mea.

Am băgat la cap toată chestia asta. Așadar, dacă vreau să-mi deschid un magazinaș, un butic ceva, trebuie s-o fac la mine în cartier, altfel, dacă mă duc în necunoscut, apar șmecherii. Și cum deja am șnapanii de la parter, exclus să-mi fac magazin fix lângă ei. În plus, dacă e oraș mic, acolo e mai simplu, lumea se cunoaște și nu prea există incidente nasoale. Încă o bilă neagră pentru București.
hunedoara sara bar-1

hunedoara sara bar-2

hunedoara sara bar 3

hunedoara sara bar 4

hunedoara sara bar 5

Pe la ora 2 noaptea am ajuns în cameră, am pus jumătate de oră din “Time machine” și-am adormit.

Va urma.

Fabricat în Hunedoara este un proiect organizat de Denisa Bârgău, Sebastian Bârgău și Călin Bobora și sponsorizat de Carpatcement și Fermele ADO. Parteneri: Sara Cafe și Pizzeria Napoli.

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.