Ți s-a ridicat permisul pentru 3 luni? Pași de urmat

Dacă ați avut ghinionul să vi se ridice permisul pe-o perioadă de 3 luni, acest articol vi se adresează direct. Dacă ești șofer care are “piciorul greu“, citește și tu cu atenție acest articol.
Așadar, mi s-a ridicat permisul pe-o perioadă de 3 luni, pentru viteză excesivă. Aveam 104 km/h în localitate. SFAT (de la polițist): Dacă tot îți place să mergi cu viteză, ai grijă să nu depășești 99 km/h. Primești doar amendă (de te ustură), dar NU ȚI SE IA PERMISUL. Deci, atenție cum și pe unde circulați.

Mi s-a dat o dovadă cu care puteam conduce timp de 15 zile (timp în care pot plăti și jumătate din amendă) – înainte era 48 de ore, acum este 15 zile pentru a plăti jumătate din amendă.
După cele 15 zile te poți duce la poliția rutieră să dai reexaminare pentru a putea să-ți iei permisul după o lună. Sunt 15 întrebări și poți răspunde corect la minim 13 ca să-ți iei înapoi permisul. Ca o parte bună este că poți da această reexaminare de aproximativ 22 de ori. Câte zile lucrătoare sunt într-o lună adică. Nu-l iei azi, încerci și mâine. Nu-l iei nici mâine? Încerci a treia zi și tot așa. Între noi fie vorba, dacă nu-l iei în 5 zile (o săptămână), nu e de tine condusul…

La București sunt 2 grupe: Una de la ora 8 dimineața, alta de la ora 9:30. Asta în fiecare zi. Nu vă gândiți că dacă ajungeți la 9 și 20 intrați la examen. Sunt doar 30 de locuri per grupă. Eu am avut noroc deoarece eram locul 28, iar după mine au mai venit vreo 20 de inși în 10 minute. Doar 2 au mai intrat la examen după mine, la cel de ora 9:30. Restul, a doua zi.

După ce ați luat reexaminarea, vă duceți înapoi la ghișeu și vi se notează pe dovadă că puteți ridica permisul la expirarea primei luni. Puteți să vă duceți în ultima din cele 30 de zile calendaristice pentru a susține reexaminarea. Dacă luați, foarte bine, chiar de-a doua zi puteți ridica permisul. Însă nu aș sfătui pe nimeni să facă asta, să aștepte până-n ultima zi.

După ce expiră cele 30 de zile, vă puteți duce lua permisul înapoi. ATENȚIE: Trebuie să aveți la voi buletinul și dovada că vi s-a ridicat permisul.
Aia pe care v-a notat la reexaminare și cu care ați putut conduce încă 15 zile de la ridicarea carnetului.

Dacă n-o aveți, e jale. Trebuie să mergeți la notar să o declarați pierdută (nu contează că aveți o poză cu dovada), apoi să vă duceți la poliția rutieră să vi se elibereze o nouă dovadă. Și-n baza noii dovezi vi se eliberează permisul. Asta deoarece, chiar dacă sunteți în sistem cu data în care ridicați permisul, TREBUIE să înapoiați acea dovadă, pentru a se pune la dosar. Da, o chestie fără noimă, însă așa trebuie făcut.

Dacă după ce v-a expirat dovada v-a prins iar poliția, e caz penal. Și nu vă dă cu NUP, cum am primit eu pentru permisul de port armă, ci rămâneți cu tinichele de coadă.

Alt sfat ar fi acela de-a circula cu WAZE-ul pornit. Chiar dacă șțiți drumul. Acolo vă arată pe unde sunt polițiști. Asta pe timp de noapte, când e liber și-i mai dați în goarnă mașinii, după cum am făcut și eu. numai că nu aveam WAZE-ul, că doar știam drumul. Ce nu știam (mu știu nici acum), este cam pe unde stau polițiștii la pândă. Cel mai bine e să nu depășiți 50-60 în oraș.

Și nu mai merge faza aia cu “am uitat permisul acasă“. Vă dă și amendă că n-aveți permisul și trebuie să-l predați singuri. Altfel, caz penal.

Drumuri bune și fără evenimente neplăcute!

P.S. Vă recomand și articolul cu pașii de urmat pentru inmatriculare auto.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.